Калфин: Имам амбицията да променя президентската институция

08 Октомври 2016 | 12:16
0 коментара
Политика
Калфин: Имам амбицията да променя президентската институция

Искам да покажа и да докажа, че политиката има смисъл, имам амбицията да променя президентската институция. Това каза кандидатът за президент Ивайло Калфин при откриване на предизборната кампания на кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев, издигната и подкрепена от коалиция "Калфин-президент".

Ние не сме перфектни, но сме много добри. Понеже не се чувствам перфектен, ще позволите да поканя жена ми на трибуната. След като съпругата му застана редом с него, Калфин коментира, че „сега изглеждам по-добре”.

Калфин подчерта, че винаги е водил открита политика. Той напомни за работата си в ЕК, където е отговарял за управление на бюджета. „След това се върнах в България и станах свидетел и наблюдавах как жаждата за власт беше по-силна от принципите и морала, как компрадорски се управлява. От АБВ влязохме в правителството когато имаше нужда от съгласие и излязохме, когато видяхме, че предизборното споразумение не се изпълнява”, подчерта Калфин. „Президентът не може просто да изчезне от теми като тази, свързана с бежанците и нелегалната миграция, заяви Калфин и подчерта, че президентът има всички лостове да води външна политика.

Президентът трябва денонощно да работи за това в нашия регион – на Балканите, в черноморския регион да постига договорености”, каза Калфин.

Той подчерта по повод вчерашното обръщение на Росен Плевнелиев, който каза, че трябва да се обсъдят президентските правомощия , че Плевнелиев е закъснял. Имам амбицията да променя президентската институция в рамките на конституцията, каза Калфин и добави, че смята да направи това след широк обществен дебат.

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че на България й трябва президент, не придатък, не назначен. И ние предлагаме такъв кандидат. Няма нищо по-важно от това българският президент да бъде знаещ и можещ, не да се учи, заемайки пост в институциите, подчерта Първанов и определи, че Калфин е най-подготвеният и доказал се политик в тази надпревара. Ивайло Калфин като дялан камък ще стои на мястото си в президентската институция, каза Първанов. По думите му Калфин ще направи балансираната външна политика неделима част от ЕС, отваряща ни към традиционни партньори на България като Русия, страните на Балканите, на изток и на юг със "страни, с които сме имали винаги ползотворни отношения“, заяви Първанов „Не е важно президентът да може да води строева подготовка, по-важно е да може да се бори за по-висок БВП за отбрана. Аз съм убеден, че Калфин в качеството му на президент ще бъде повече социално ориентиран”, заяви Първанов.

Любен Дилов – син изрази увереност, че кандидатите за президент и вицепрезидент Калфин - Халачев е най-подготвената двойка в предстоящите президентски избори. „Погледнете кои са другите кандидатури, помислете си с кого бихте искали да се снимате”, обърна се към множеството в залата лидерът на „Гергьовден”.

Президентския избор е важен не само за България, а за всеки, който гласува, важен е защото е част от неговото лице, каза Любен Дилов-син и добави, че би искал Калфин да бъде част от неговото лице./БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP