"Ние участваме в тези избори, за да ги спечелим. Знаем какво трябва да се прави, аз имам опит”, заяви кандидатът на АБВ за президент Ивайло Калфин в „Здравей, България” по NOVA

Калфин бе издигнат официално вчера, а лидерът на партията Георги Първанов посочи, че най-доброто за бившия социален министър в кабинета на Борисов тепърва предстои. 

Кандидатът за вицепрезидент ще е ясен до десетина дни. 

„Битката е трудна, но това все пак са мажоритарни избори

и според мен много важно е българите да подберат кандидата, който ще върши работата, която те очакват в тази институция и няма да бъде посочен от някоя голяма партия. Ако само големите партии печелят изборите, много скучен става политическия пейзаж”, каза Калфин. 

„Виждам съвсем различна президентска институция, от тази която е в момента. Не е задължително тя да бъде във война с правителството, напротив. Президентът трябва да има собствена позиция и доказана възможност да защитава позиция, но той трябва да търси и съгласието. По темата за бежанците трябва да се търсят общи действия, а не конфронтация между институциите”, обясни той. 

„Конкуренти са всички участници, фаворит в тези избори безспорно ще бъде кандидатът на ГЕРБ като най-голяма партия”, коментира той. 

Името на Калфин бе сред първите номинации в АБВ заедно с това на лидера Георги Първанов. Имената и на двамата обаче отпаднаха от първоначалния кръг разговори, който партията води с БСП. След разрива между двете леви партии името на Калфин отново е станало актуално.

Това стана на 23 август, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е взето решение да не се продължават преговорите с АБВ. Дотогава и лидерът на БАВ Георги Първанов демонстрира подкрепа на ген. Румен Радев и дори бе намекнато, че неговата кандидатура е предложена от хората на бившия президент. Преди Нинова да оповести решението на Изпълнителното бюро, се очакваше кандидатът за вицепрезидент да е от АБВ. Тогава коментарът на Калфин бе, че БСП е загубила изборите заради този ход.