Какво време ни очаква през май

30 Април 2023 | 11:20
0 коментара
Любопитно
България
Какво време ни очаква през май

Месец май чука на вратата. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16° и 19°.

По Черноморието и във високите полета тя е 15°-16°, в планините – от 2°-5° по високите части над 2000 м и до 12°-14° в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 3° и 8°, а най-високите – между 27° и 32°.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 мм, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 мм.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Най-хладно ще бъде в началото на месеца. Тогава ще има и валежи, придружени с гръмотевици – главно в следобедните часове, на повече места в Западна и Централна България. През втората половина от десетдневието бавно ще се затопля. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

През второто десетдневие и през първата половина на третото температурите бъдат близки до обичайните. През повечето дни въздушната маса ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици. Повече слънчеви часове ще има сутрин. По-малка е вероятността за валежи около 13-15 май, а през периода 16-18 май има относително голяма вероятност да се създадат условия за по-интензивни валежи.

През последните дни от месеца тенденцията е температурите постепенно да се повишават, а атмосферата – да се стабилизира.

Добавете Вашия коментар

TOP