Какво трябва да знаем за разликата между COVID-19 и настинката

24 Април 2021 | 15:38
0 коментара
Любопитно

Има няколко признака, които могат да помогнат да се определи дали вашата кашлица е маркер на продължаваща коронавирусна инфекция.

Като се има предвид възможната от нова вълна на коронавирусна пандемия, е много важно да се следват вече известните превантивни мерки, които предотвратяват разпространението на covid. Включително изолация, когато има съмнение за заболяване. 

Като идентифицирате симптомите на инфекция по-рано, можете да предпазите другите от инфекция и себе си от тежко заболяване. Вярно е, че може да бъде трудно да се идентифицират симптомите на коронавирус в началния етап, тъй като повечето от тях съвпадат с обичайните за ARVI настинката. 

Но ако например се появи кашлица, тогава експертите ви съветват да обърнете внимание на някои признаци, че появата й може да се дължи на инфекция с COVID.

Настинали ли сте или не? Както обикновената настинка, така и COVID-19 се развива след досег с вирус, който заразява горните дихателни пътища. Патогените се предават от един човек на друг чрез малки дихателни капчици, изхвърлени от носа и устата на заразен човек при говорене, кашляне или кихане.

Какво трябва да знаете за разликата между COVID-19 и настинката:

- в сравнение с обикновената настинка, covid причинява по-разнообразна клинична картина в своите симптоми;
- има по-дълъг инкубационен период;
- свързан е  с по-висок риск от тежко заболяване, усложнения и смърт.

Ето признаци, че възникналата кашлица може да се дължи на инфекция с коронавирус.

Кашлицата е суха Според статистиката от 59 до 82 процента от пациентите с диагноза COVID-19 изпитват суха кашлица в първите дни на заболяването. Сухата кашлица означава, че кашляте, но няма отхрачване на храчки или слуз. Влажната кашлица често се свързва с настинки и грип.

Важно: Сухата кашлица също може да е признак на алергия, така че ако се развие, трябва да се изследвате за COVID или да се консултирате с Вашия лекар.

Промяна на гласа. Инфекцията с коронавирус може да се обясни не само със суха, но и с постоянна, тоест продължителна кашлица. В същото време, поради постоянното напрежение на дихателните пътища , променяте звученето на гласа: той става дрезгав или „лаещ“.

Придружава я задух. Въпреки че кашлицата оказва натиск върху дихателните пътища, при ARVI, настинки, тя не създава проблеми с недостиг на въздух, когато човек започва буквално да се дави. Ако се появи задух, това означава, че проблемът ви не е сезонен и може да сте заразени с коронавирус, пише zdrave.to

Възпалено гърло. В случаите на COVID вирусът прониква в мембраните, свързани с носа и гърлото, причинявайки набъбване, причинявайки усещане за възпалено гърло. Инфекцията с covid се характеризира с проява на такава болка заедно с висока температура, суха кашлица и умора.

Добавете Вашия коментар

TOP