Какво трябва да знаем за гласуването на балотажа

05 Ноември 2023 | 08:53
0 коментара
Политика
България
Какво трябва да знаем за гласуването на балотажа

В голяма част от страната хората гласуват на балотаж на местните избори.

В 8 области бяха избрани кметове още на първи тур (29 октомври) – в Бургас, Стара Загора, Перник, Ямбол, Враца, Монтана, Кърджали и Търговище. В София, Пловдив, Варна и останалите областни градове продължават на втори тур днес. Общо трябва да се изберат 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Балотаж за общински съветници няма.

Изборният ден започва отново точно в 07:00 ч. и приключва в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но максимум с един час - до 21:00 ч.

Нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за издаване на лична карта от съответния избирател.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 избиратели. Могат да гласуват и са включени в избирателните списъци и тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършващите 18 години към изборния ден. От списъците са изключени тези, които са загубили избирателни права между двата тура. Включени са, обаче избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. По същия начин, за гласуване с подвижна Секционна избирателна комисия нови заявления не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат подготвени на база подадените заявления за първи тур, но там, където има включени в избирателния списък по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде произвеждан.

Ще може да се гласува в 7250 секции в цялата страна. В чужбина няма да има гласуване и секции, както и на 29 октомври.

Този път, за разлика от първия тур, ще може да се гласува освен с хартиена бюлетина и с машина.

Припомняме, че на 27 октомври след доклад на ДАНС и Председателски съвет в Народното събрание, Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе извънредно заседание и взе решение, с което постанови да се спре машинният вот, като на първи тур се гласуваше само с хартиени бюлетини. На 30 октомври след спешно заседание Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК и върна машините за гласуване на балотажа. В мотивите си магистратите записаха, че решението на Комисията е незаконосъобразнo в частта за балотажа. На 1 ноември успешно приключи и процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините от експерти към ЦИК. Това е софтуерът, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа. Софтуерът е заключен с ключ, съставен от три различни пароли на трима от членовете на Комисията на лаптоп на ЦИК. Никой друг, освен членовете на Комисията, нямат достъп до ключа.

Добавете Вашия коментар

TOP