Какво свърши българският парламент тази година

26 Декември 2015 | 09:54
0 коментара
Политика
Какво свърши българският парламент тази година

138 приети закона, 156 решения и две декларации за 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни. Това е част от работата на Народното събрание за 2015 г., сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекцията "Пленарни заседания и финални текстове" на Народното събрание за периода от 1 януари до 17 декември т.г.

Постъпилите през 2015 г. законопроекти са 570, 348 от тях са внесени от народни представители.

Проектите за решения, внесени през годината, са 162, а проектите за обръщения и декларации са 16.

Използваното време за парламентарен контрол е 145 часа и 46 минути. 125 часа и 46 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 20 часа - на блицконтрол.

През годината в НС са постъпили 1699 въпроса и 123 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 1353 въпроса и на 74 питания.

През четвъртата сесия на 43-то НС са приети девет изцяло нови закони:
- Закон за предучилищното и училищното образование,
- Закон за Държавна агенция "Разузнаване",
- Закон за военното разузнаване,
- Закон за счетоводството,
- Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове,
- Кодекс за застраховането,
- Законите за държавния бюджет и за бюджетите на НЗОК и ДОО за 2016 година.

Източник: БГНЕС

Депутатите гласуваха и промени в конституцията, в Наказателния кодекс, в Закона за специалните разузнавателни средства, в Закона за лечебните заведения, в Закона за обществените поръчки, в Закона за убежището и бежанците и други.

 

Парламентът гласува и Декларация във връзка с отправената покана към Черна гора за членство в НАТО.

Според справката на най-много въпроси и питания във времето за контрол е отговорил министърът на финансите Владислав Горанов - 60.

Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов Източник: БГНЕС

След него са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова - 45, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова - 40, министърът на земеделието и храните Десислава Танева - 38, министърът на образованието и науката Тодор Танев - 23.

Най-много въпроси и питания са отправили депутатите Петър Славов - 81, Светослав Белемезов - 39, Мартин Димитров - 37, Валентин Павлов - 26, Светла Бъчварова - 25, и Красимир Янков - 20.

Статистиката, разпространена от парламентарния пресцентър, показва, че най-много въпроси и питания са имали от ПГ на Реформаторския блок - 162 въпроса и 7 питания, и от ПГ "БСП лява България" - 158 въпроса и 8 питания. От ПГ на ГЕРБ има зададени 24 въпроса и едно питане.

По време на блицконтрола са зададени общо 43 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите.

Народните представители най-често са търсили отговори на въпроси, свързани с

ефектите от усвояването на европейските фондове, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, развитието и подготовката за българското председателство на Европейския съюз, политиката за справяне с бедността, ангажиментите за приемане на бежанци, кандидатурата за председател на ООН, цената на горивата, бюджета и други.

Източник: БТА     Редактор:

Добавете Вашия коментар

TOP