Какво ще е времето у нас през есента

14 Август 2021 | 09:59
0 коментара
Любопитно

Лятото ще се застои над обширна част от континента и през есенните месеци. От Швеция чак до Европейска Русия времето ще е по-топло от обичайното. В Югоизточна Европа се очакват периоди с горещо време. 

България попада в "горещата" зона. Температурите ще са по-високи спрямо обичайните за есента.

Жегите ще са по-осезаеми през първата половина на сезона. По-съществени валежи се очакват чак в края на октомври и през ноември.

Тогава, според метеоролозите от Accuweather, ще има условия за напоителни есенни дъждове и повишен риск от свлачища, особено в районите, оголени от летните пожари. До късно през есента по-високите температури ще създават предпоставки за гръмотевични бури и дори градушки, посочва NOVA.

Източник: iStock

За събота е обявен екстремален индекс за пожароопасност за територии в 18 области в страната.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът важи за териториите от областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч и Враца.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

Днес ще е слънчево, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност и само на изолирани места ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-29°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в Родопите ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 17°.

Добавете Вашия коментар

TOP