Какво се променя след приемането ни в Шенген?

02 Април 2024 | 21:34
0 коментара
Общество
България
Какво се променя след приемането ни в Шенген?
Вероятно въпросът, който ни касае най-сериозно като българи след приемането ни в Шенген по въздух и вода е "А какво точно се променя практически"? Първото и основно, което следва да знаем, е че вече не подлежим на паспортен контрол на вътрешните въздушни и водни граници. Вместо това всички пътници, пристигащи и заминаващи до страни членки на пространството, ще бъдат насочвани към обособени гейтове. И все пак, ето и какви са конкретните правила в отделните ситуации: Ако сте заминаващ пътник - в случай, че пътувате до страна от Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност и митнически контрол (за страни извън ЕС като Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и за пътници, пътуващи за трети страни през страна-членка на Шенген).

После директно се отправяте към вашия изход за излитане, без да минавате паспортен контрол. Ако пътувате до страна, която е извън Шенгенското пространство, процедурата е същата, но вече подлежите на паспортен контрол.
При непълнолетни граждани, пътуващи в Шенген, ГД "Гранична полиция" вече не изисква писмено съгласие от родителите при напускане на страната по въздушни и морски граници, но остава задължително изискването за носене в себе си на документ за самоличност. В случай, че има противоречие за пътуването между двамата родители, то може да бъде издействана забрана за напускане на България от страна на несъгласния. Ако детето вече има издаден паспорт, той има право да подаде молба в съда по местоживеене за издаване на забрана за пътуване.

Ако сте пристигащ пътник - когато кацате на летище София от страна-членка на Шенген, се отправяте директно за получаване на Вашия багаж, ако имате регистриран такъв, без да преминавате паспортен контрол, след което преминавате през митнически контрол за пътници пристигащи от страни извън ЕС (Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и за пътници, пристигащи от трети страни през страна-членка на Шенген). Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания ви багаж остава същата, както бе и досега.

Добавете Вашия коментар

TOP