Какво счупи сглобката? Четирите гряха на ГЕРБ към ПП

23 Юни 2023 | 17:33
0 коментара
Политика
България
Какво счупи сглобката? Четирите гряха на ГЕРБ към ПП

Четири нарушения направили ГЕРБ спрямо ПП в последната седмица по отношение на предварителните договорки за създаването на правителството на Николай Денков и Мария Габриел.
Това става ясно от общата декларация, подписана от четиримата лидери на ПП-ДБ.
"След нарушенията на декларацията на акад. Денков и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС в последната седмица парламентарната група на ПП-ДБ взе решение да потвърдим декларацията Денков-Габриел и определихме седем ясни гаранции за нейното изпълнение. Парламентарната група реши, че при неизпълнение на тези седем гаранции ние ще поискаме оставката на правителството", заяви Кирил Петков пред журналисти след драматичното заседание на ръководствата на ПП и ДБ.

Петков отправи покана към ГЕРБ-СДС за среща утре за "формализиране на тези гаранции в документ със заглавие "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма".

 

От ПП-ДБ настояват той да се подпише от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и от председателите на политическите групи.

Ето в какви нарушения ПП-ДБ обвиняват хората на Борисов:

"През изминалата седмица ГЕРБ-СДС демонстрираха явно неспазване на поетите от тях ангажименти и директно нарушиха съвместната декларация, изработена от МГ и НД при гласуването на правителството, а именно:

нарушение на т. 6 от декларацията: бяха задействани процедурите за избор на регулатори - Сметна палата, НЗОК и БНБ, без предупреждение и в нарушение на изискването за работещ механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните и контролни органи, избирани от парламента;

нарушения на т. 4 от декларацията, изискваща съгласувано изпълнение на съвместната законодателната и управленска програми, и по-точно: отхвърлиха законопроекта за КПКОНПИ на ПП-ДБ без аргументи, и гласуваха своя версия на законопроекта с мнозинство, съставено от ДПС и Възраждане.

блокираха изслушване на правосъдния министър в правна комисия относно избора на Сарафов за и.д. главен прокурор, отново с мнозинството, осигурено от ДПС и Възраждане;

в комисия гласуваха против промените в ЗОП за повече прозрачност на процедурите за обществени поръчки, условие по ПВУ.

Всички тези нарушения бяха извършени само за 1 седмица във взаимодействие и съгласуваност не с ПП-ДБ, а с партиите ДПС и Възраждане. С това поведение ГЕРБ-СДС показаха ясно намерение да използват това алтернативно мнозинство за избор на ръководители, които през следващите 5 до 7 години да попълнят състава на ключови регулатори за държавата, пишат в декларацията-покана към ГЕРБ от ПП-ДБ.

"На следващо място, демонстрираното взаимодействие и формирането на мнозинства с дейно участие на Възраждане поставя под риск проевропейския път на България.

Нарушаването на основните принципи, при които бе сформирано редовното правителство, подменя целите и характера на кабинета Денков-Габриел.

ППДБ няма да позволим редовното правителство да бъде използвано като параван за скрити мнозинства и взаимодействия в парламента с участие на парламентарни групи, които не припознават заявените от нас принципи на управление и посока за развитие на страната.

Ние държим на своята отговорност България да има редовно управление, но не на цената на подмяна на неговия реформаторски характер и европейското бъдеще на България", обясняват още те след заседанието в централата на ДСБ.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP