Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони – частично заснежени, заледени и обработени, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

През нощта бяха затворени магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, както и „Тракия” от Карнобат до Бургас заради снега и силния вятър. В сила днес е жълт код в 27 области в страната - само в една, Благоевград, няма предупреждение за ниски температури, а по морето ще духа и силен вятър.

Очаква се максималните температури да бъдат от минус 7 до минус 2 градуса.

От АПИ съобщиха малко след 07:00 часа тази сутрин, че е възстановено движението на всички МПС по АМ "Тракия" в участъка Карнобат - Бургас.

От 20:30 снощи този район бе затворен и в двете посоки. Затворен бе пътят Средец-Елхово заради няколко катастрофи. 

Затворени все още са пътят Обзор-Слънчев бряг, Дюленският проход, Камчия-Люляково-Вресово.  

Средец- Елхово и всички проходи в областта са затворени за автомобили над 12 тона.

Възстановено е и движението по пътя от разклон Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас. 

Възстановено е движението на тежкотоварни МПС над 12 тона в двете посоки по АМ "Хемус" на територията на област София. Трафикът се осъществява поетапно и  се регулира от Пътна полиция.

Възстановено е и движението на тежкотоварни МПС над 12 тона в двете посоки по пътя Шумен - Ябланица.

Почти невъзможно е придвижването и в Русенско. Затворени са трасетата Русе - Разград и Русе - Силистра, както и цялата третокласна пътна мрежа в областта.

Варна е блокирана – магистралата е затворена.

Затворена бе магистрала „Хемус” край Варна. Невъзможен е достъпът между Варна и Шумен. В района на пътен възел „Каспичан” движението е спряно до границата на област Варна. По пътя Варна-Бургас също има проблеми в района на село Горица.

Отворен е пътят Варна-Добрич, но и там придвижването е усложнено.  Затворени са летището и пристанището, както и всички училища.

От АПИ съобщиха, че на проход „Предела“ градусите тази сутрин са били -7,1°, Кресна: -4,2°, проход „Република“: -11,1°, Костандово: -8°, проход „Шипка“: -15,1°, проход „Петрохан“: -17,4°.

Студът и снегът затвориха десетки училища в страната.

В дървена ваканция от вчера са учениците от няколко училища в Разград, Силистра и Тутракан. Днес няма да има учебни занятия в Стара Загора, Враца, Добрич и Лозница, Русе, както и в няколко общини в област Варна. Дървена ваканция до 1-ви март е обявена и в пет общини в област Смолян. До края на седмицата без учебни часове ще са и учениците от Бяла.  

Най-тежка беше обстановката в Смолянско, където имаше червен код за опасно време. Предупрежденията на АПИ все още важат за Смолянска и Кърджалийска области. През целия ден в Родопите валя сняг, като в Смолян той достигна до 40-50 см, а по високите места в Кърджалийска област има снегонавявания от 1 метър и повече.

Критики към снегопочистването имаше много, но основно те бяха по АМ „Тракия” в района на Пазарджик, където имаше и сериозни проблеми. 

Средиземноморски циклон е причината за лошото време - най-студеното за зимата. През нощта нов циклон ще донесе по-голям студ. 

Още тази нощ снеговалежите отслабват. Само на Изток ще продължи да вали по-интензивно. Днес преваляванията ще са по-слаби, а следобед за кратко ще спрат.

Нова порция сняг очакваме в сряда. Тази нощ отново ще има валежи. Температурите ще продължат да падат и в четвъртък сутринта термометрите ще покажат до минус 15-16 градуса. От петък започва затопляне, което ще продължи и през следващите дни.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg