Какво предстои за летния туризъм у нас?

21 Март 2020 | 13:03
0 коментара
Бизнес

Родният туризъм, както и глобалният, е поставен пред най-сериозното си предизвикателство от Втората световна война насам, тъй като пандемията от Covid-19 практически е блокирала сектора за почти всички страни по земното кълбо.

Но какви са все пак очакванията на бизнеса за предстоящия летен сезон? Оказва се, че надежда има.

“Предплатените резервации на туристите за април и май в голяма степен не се отменят, а се отлагат за лятото“, казва хотелиерът Павлин Косев пред bTV.

Не са чак толкова много хората, които са решили да си потърсят обратно парите, което показва, че в широката общественост цари нагласата, че правителствата ще успеят да се справят с вируса, благодарение на ограничителните мерки.

Различни специалисти определят пикът на пандемията някъде около 8-мата седмица от появата ѝ, което означава, че ситуацията в Италия скоро би трябвало да се подобри и от там да последва облекчение в останалата част от Европа.

В България се забелязва известна национална резистентност, тъй като случаите на заразени с коронавирус остават сред най-ниските стойности в света, въпреки че измина седмица от обявяването на извънредното положение. Това дава допълнителна надежда за обществото ни, че резултатите от болестта няма да са чак толкова пагубни.

Експерти от туристическия бранш смятат, че летният сезон зависи изцяло от развоя на събитията в следващия месец.

Вече имаме първите случаи на напълно излекувани пациенти от заразата в страната, а Международната здравна организация изнесе списък с лекарства на хининова основа, които оказват положителен ефект в борбата с Covid-19, макар и да не се потвърждава за открит лек срещу болестта. Премиерът Бойко Борисов подчерта разликата, а здравният министър Кирил Ананиев забрани износа на медикаменти с хинин.

Цялата тази информация дава известна надежда за летния туристически сезон, който все още е далеч във времето, за да бъде под непосредствена заплаха.

Добавете Вашия коментар

TOP