Какво не бива да забравим да направим на Бъдни вечер

24 Декември 2016 | 09:40
0 коментара
Общество
Какво не бива да забравим да направим на Бъдни вечер

Съботата, преди Рождество Христово, винаги завършва с Бъдни вечер. Това е последният ден от рождественския пост, затова и вечерта всичко, което се подрежда на трапезата е постно, напомня Дарик.

Това е денят, в който строгостта на поста се съчетава с радостното предвкусване на предстоящия голям християнски празник. В древност, както се полага срещу всеки голям празник, в съботата вечерта се правело бдение преди Рождество Христово. След края на църковното богослужение, цялото семейство се събирало около подготвената постна трапеза.

Много се знае и се пише за това какво трябва да има на трапезата и около нея. Знаят се обичаите всички ястия да са без месо, без мляко, яйца, да няма сирене, кашкавал – тоест всичко да е постно. Традиционно се слагат сърми с ориз, пълнени чушки с боб, пита, ошав от сушени плодове, различни видове лютики, плодове, орехи и други ядки. Какво точно ще има на трапезата решава всяка домакиня.

Събирането на цялото семейство в тази вечер преди големия празник също е част от традицията. И какво по-хубаво от това да си до най-любимите ти и близки хора. Какво обаче често се забравя – за какво всъщност се събираме? Събираме се, за да посрещнем заедно Рождество Христово. Затова да не пропуснем на Бъдни вечер, а и на Рождество Христово, да помолим Бог да благослови трапезите ни, да благослови близките ни, да ни благослови всички, да ни дарува здраве, обич, дълголетие и да бъде с нас и в трудните, и в хубавите моменти!

 

Добавете Вашия коментар

TOP