Какво казаха пред “Струма” първите трима в битката за кметския стол в Благоевград

29 Октомври 2019 | 07:50
2 коментара
Общество

Само 5,15% е разликата между досегашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов от ГЕРБ и независимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов, които в неделя ще излязат един срещу друг на балотаж, показват окончателните данни от 100% обработени протоколи. За Камбитов са гласували 25,65% от избирателите, които се равняват на 9199 гласа, а за Томов резултатът е 20,50% – 7351 гласа.

Трети по резултат от вота в неделя е кандидатът на МК „Партия на зелените /Воля/“ Андон Тодоров. Най-върлият опозиционер на управлението на ГЕРБ в досегашния ОбС е получил 5186 гласа, или 14,46%.

На въпрос на вестник “Струма” дали е разочарован от резултата от първия тур, Атанас Камбитов заяви: “Не бих казал разочарован. Аз съм реалист и приемам нещата спокойно. Щом хората са решили така, ние трябва да се съобразим с тяхната воля. В интерес на истината, въпреки всичко, аз смятам, че моите съграждани оценяват направеното през последните два мандата в Благоевград, за което им благодаря. Да, стигна се до балотаж, но това са принципите на демократичното управление. Трябва да признаем, че на тези местни избори имаше голям брой кандидати, много бяха и листите за общински съветници. Всичко това оказва своето влияние.
Признавам, че очаквах повече! Това обаче не ме демотивира, а напротив. Ще продължа да работя за победа – не за моята победа, а победата на Благоевград, на благоевградчани. В този смисъл очаквам повече в неделя. Защото аз искам Благоевград да продължи да се развива. Това е и причината да очаквам повече на 3 ноември. И както винаги, залагам на реалното. И като кмет, и като човек, никога не съм си позволил да стъпвам на имагинерни обещания. Може би е въпрос на характер, на философия. Аз съм човек, който се концентрира върху крайната цел и работи за нея.
Тук е мястото да благодаря и на всички коалиционни партньори, които застанаха зад мен и споделиха визията ми за развитие на Благоевград. Вярвам, че следващата седмица можем да постигнем по-добър резултат. Аз не приемам хората в Благоевград като избиратели, а като свои съграждани. Надявам се всеки един да направи своя информиран и мотивиран избор, защото от това зависи бъдещето на Благоевград”, заяви Ат. Камбитов.

Вторият в класирането – Румен Томов заяви за “Струма”, че е очаквал силна подкрепа.
“Хората явно са разпознали моите идеи като свои и затова са ме подкрепили. Освен заради програмата ми вероятно съм получил подкрепа и заради отрицателен вот на управляващите. Постигнахме един отличен резултат и смятам, че голямата част от хората, които ме подкрепиха, са дали гласа си за мен като човек, за моята програма и визията ми за развитие на общината. Чух слух, разпространяван в общината, че ако аз стана кмет, ще предприема чистка. Плашили са хората, затова се почувствах длъжен да заявя, че не съм политически обвързан човек, така че който си върши работата, няма причина да се притеснява.
Същото се отнася и за ОбС, ние се събираме там да вършим работата на града, а не по старата система “На мен толкова, на другия ” толкова”. Аз отивам там да работя за града. Ако представените в ОбС партии припознаят тази политика и искат да работим заедно, ще е чудесно. За себе си мога да гарантирам, че няма да влизам в никакви договорки, защото тези неща не ги обичам и в живота”, каза Румен Томов.

Андон Тодоров, който е трети по вота на избирателите, коментира, че е благодарен на всички, които са го подкрепили. “Ако от нещо съм разочарован в тази кампания, това бяха някои медии, които в изборния ден нарочно не отразяваха реалния вот на хората. Те направиха всичко възможно да има информационно затъмнение за моята кандидатура, което със сигурност е повлияло негативно на крайния резултат. Говоря за инструментите на Камбитов, впрегнати да работят срещу мен. През цялото време с Румен Томов се конкурирахме за второто място, но в междинните прогнозни резултати името ми изобщо не се споменаваше. Дори вечерта в извадките от екзитпола на трета позиция се цитираха партии с много по-слаба подкрепа от получената от мен. Целта на тези лъжи бе да се манипулира общественото мнение, чак късно вечерта се спомена името ми и около 2 часа след полунощ се разбра, че съм трети. Всичко това бе режисирано заради страха на Камбитов да не се изправя аз срещу него на балотаж.
Но съм приятно изненадан от вота на хората и от голямата подкрепа, която получих. Над 5000 човека ми дадоха гласа си за кмет, а това е изключителен резултат за мен, като представител на една зелена формация, а не на голяма партия. Вотът на хората е доказателство, че са следили работата ми в ОбС, видели са предложенията ми и ме подкрепят.
С листата за общински съветници потвърждаваме резултата си от миналия мандат и дори сега имаме повече гласове. Радващото за мен е, че голямата част от избирателите са гласували за кандидатурата ми за кмет, т.е. хората ми имат доверие, убедили са се, че работя за тях, и затова съм само на 6% разлика от Р. Томов. Това е голям успех!”.

източник: в.Струма

снимка:Инфомрежа

Добавени коментари

Wesi публикува:
29 Октомври 2019 | 11:28
Безработица, презастрояване ( особено в централната градска част), безработица и безнадеждност...Не ми се иска да се връщам в любимия ми роден град :(
Sm публикува:
29 Октомври 2019 | 10:28
Какво направихте г-н Камбитов? Направихте за вас и за вашите лизачи , наприхте по 10 кооперации,та да има и за пра,пра внуците.. 2 завода имаше в Благоевград и тях затворихте.. плащате на някакви си да излизат по медиите да казват ,че безработицата в града намалява, намалява ама друг път.. безработицата в Благоевград е поне 15/100 ..

Добавете Вашия коментар

TOP