Какво да направиш, когато те заболи глава, схване те кръстът, а нямаш хапче?

25 Март 2023 | 22:48
0 коментара
Любопитно
България
Какво да направиш, когато те заболи глава, схване те кръстът, а нямаш хапче?

Ще ви предоставим полезни съвети на специалисти какво да предприемете в често срещани ситуации на различни болки или страдания, без да се паникьосвате.

► При главоболие – кафе, сладък чай или кока-кола. Ако човек получи пристъп на главоболие, е крайно нежелателно веднага да посяга към лекарствата, твърди руският  професор, доктор-невролог Маргарита Наприенко, д.м.н. И обяснява защо: в организма ни функционира система за противодействие на болката. Напълно възможно е тя да се справи и да не позволи да се развие пристъпът. По време на свое изявление пред журналисти проф.

Наприенко препоръчва при първи признаци на мигрена човек да изпие на гладно напитка с кофеин. „Това може да е чаша сладък чай, кафе или кока-кола. Освен това за смекчаване, овладяване, намаляване пристъпа на главоболие помага разходка с бавни крачки на свеж въздух. Така се подобрява постъпването на кислород и се активизира изработката на хормони, които отговарят за обезболяващия ефект в организма ни. Докато за физическите упражнения трябва да почакате. Главоболието от напрежение, което е много разпространено сред съвременните хора, само ще се засили ако се натоварвате физически (дори и от наклони). 

► При болки в гърба: топло, студено и три ефективни упражнения. Болката в кръста е често оплакване от пациенти. И първото, което правят, е да увият нещо топло около кръста. Но си мислят: дали пък не трябваше да наложа студен компрес? Ако ми стане по-зле? „Загряването и охлаждането в еднаква степен могат да понижат интензивността на острата болка в гърба. В дадения случай студеното и топлото действат еднакво“, пояснява неврологът д-р Павел Бранд, к.м.н. Има обаче случаи, когато температурното въздействие може да навреди, предупреждава експертът.

А именно: ако пациентът е със симптоми, които може да са сигнал, че причина за болката в гърба са заболявания на вътрешни органи. Например температура, обриви и други признаци. В такива ситуации спешно се обърнете към лекар. Освен загряването и охлаждането за болката в кръста помагат няколко простички упражнения.

1. Легнете по корем на пода върху килима или специално килимче за гимнастика. Изпънете ръцете пред себе си на ширината на раменете. Бавно повдигайте тялото, опирайки се на ръцете и леко вдлъбнете кръста като котка.

2. Застанете прав с ръце спуснати надолу. Изправете рамене и внимателно се накланяйте назад, без да мърдате главата. За да не паднете, може да се държите за масата например. 

3. Застанете прав, отпуснете ръце и дайте раменете напред. След това много предпазливо изпънете ръцете си надолу. Целта ви е да прегънете кръста, задържайки таза на мястото му. За удобство може да правите това упражнение с подпрян на стената гръб.

Всяко упражнение се изпълнява по 15-20 пъти. Желателно е през деня да си направите 3 до 5 пъти такава гимнастика.  

► При пристъп на астма: силен черен чай. Ако получите задух, усещане за недостиг на въздух, а под ръка нямате инхалатор, лекарите препоръчват да пиете на малки глътки силен сладък черен чай. Може и кафе, стига да сте убедени, че няма да ви се повиши кръвното налягане, ако нямате тахикардия и учестен пулс. Тайната тук се крие в друго. Кофеинът, съдържащ се в чая, по своето действие много прилича на теофилина.

Това вещество е бронходилататор, то разширява бронхите, разтваря дихателните пътища и така облекчава хриповете, кашлицата и задуха. „Дори малки количества кофеин могат да подобрят функцията за белите дробове за срок от 4 часа“, съобщават в портала на международната база данни от научни изследвания Cochrane. В същото време към днешна дата няма доказателства, че напитки с кофеин ще облекчат състоянието на 100% в случай на обостряне на астмата, предупреждават авторите на обзора. Но пък и влошаване не се отбелязва. Така че си струва да опитате, може точно на вас да помогне.  

► При възпалено гърло: вода + сол. Ако простудата ви е хванала за гърлото, можете сами да си приготвите ефективен разтвор за изплакване. Тази рецепта е препоръчана от един от водещите световни центрове по доказателна медицина – клиниката „Мейо“ в щата Минесота, САЩ. Всичко е много просто: четвърт лъжичка сол на чаша топла вода. По принцип това помага и при болки, и при парене в гърлото.

Също така експертите съветват да смучете близалки – или от аптеката, или от магазина, но гледайте да са с по-малко захар. Важното в случая е обилното отделяне на слюнка, която да овлажнява и успокоява възпаленото гърло. А лъжичка мед, разтворена в топла вода, помага да облекчите кашлицата, добавят докторите от клиниката „Мейо“. Този метод се препоръчва и на възрастни, и на деца над една годинка, ако нямат алергии. 

Всички описани методи са способни да облекчат състоянието ви, но в никакъв случай не могат да заместят лекарствената терапия, назначена от доктор. При всякакви проблеми със здравето се обръщайте към специалист и следвайте неговите препоръки. 

Яна БОЯДЖИЕВА zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP