Какви видове бактерии полепват по четките за зъби

10 Юни 2015 | 08:03
0 коментара
Любопитно
Какви видове бактерии полепват по четките за зъби

Източник: Thinkstock/Guliver

Учени изследвали ползвани от студенти четки за зъби, за да разберат какви видове бактерии са полепнали по тях. Резултатите може да предизвикат погнуса, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Заключенията на учените са, че оставените в общи бани четки за зъби са с голямо количество фекални бактерии, ако в същите помещения има тоалетни.

Изследването се състояло в това да се вземат проби от четки за зъби в различни общи бани в сградата на университета Куинипак в Кънектикът. Става въпрос за санитарни възли, ползвани от средно 9-10 студенти. Било установено, че около 60 на сто от четките за зъби са с впечатляващо количество фекални бактерии от типа Ешерихия коли.

Получените резултати бяха представени в рамките на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

"Главното безпокойство не е свързано с наличието на фекална материя от даден индивид върху четката му за зъби, а по-скоро с това, че фекалната материя може да е от друг индивид и да съдържа бактерии, вируси и паразити, които не са част от флората в организма ви", заяви Лорън Абър от университета.

Защото всичко, което влиза в тоалетната чиния, не непременно изчезва. Пускането на водата в нея всъщност играе роля на разпространител на бактерии.

Затова рискът фекални бактерии от един индивид да полепнат върху четката за зъби на друг е 80-процентен.

Според учените, решение на проблема трудно може да бъде намерено. Бактериите остават върху четката за зъби, независимо дали е измивана със студена, топла вода или дори с антисептична течност за изплакване на устата.

"Използването на защитно капаче за четката за зъби не пречи на разпространението на бактериите, а създава подходяща среда за развитието им между космите ѝ", отбеляза Абър.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Dental Hygiene.

Източник: БТА    

Добавете Вашия коментар

TOP