Какви болкоуспокояващи да пием при остра болка

19 Август 2015 | 08:33
0 коментара
Любопитно
Какви болкоуспокояващи да пием при остра болка

Най-популярното в света болкоуспокояващо - парацетамолът, изглежда не е толкова добро в справянето с болка, колкото други лекарства, пише Vox.com.

Оказва се, че отношението на обществото към лекарствата, продавани без рецепта за главоболие, болки в кръста и подобни състояния, доста се различава от това на експертите.

Андрю Муур, изследовател в Оксфорд, който изучава болката, казва, че не може да си представи защо някой би пил парацетамол за главоболие. 

Муур предоставя и данни от свои анализи за ефективноста най-популярните болкоуспокояващи - парацетамол, ибупрофен и аспирин.

Според информацията, предоставена от него, при остра болка 30% от хората се повлияват от аспирин в дози между 500 и 1000 милиграма. Същата доза парацетамол би имала успех при 40% от пациентите.

Ибупрофенът се представя доста по-добре - доза от 400 мг повлиява на 50% от хората с остра болка.

При хронични болки ибупрофенът продължава да се представя по-добре от парацетамола.

Изследване, публикувано тази година от "Бритиш медикъл джърнъл" (BMJ), е открило, че парацетамолът не помага на повечето хора, страдащи от хронични болки в кръста, и почти не носи облекчение на пациентите с остеоартрит. Според изводите на изследването в такива случаи употребата на парацетамол не е по-ефективна от плацебо.

Според изследване, проведено сред пациенти с хронични болки в коленете, ибупрофенът не само е по-ефективен, но и води до по-малко проблеми с черния дроб.

И така, какво хапче да вземем, ако ни боли глава?

Освен, че не е много ефективен при остра болка, парацетамолът не е безвреден за черния дроб. Експертите предупреждават, че това, че едно лекарство се продава без рецепта, не означава, че е безвредно.

Аспиринът е по-безопасен, но за да бъде използван като болкоуспокояващо, са нужни по-високи дози, което пък води до странични ефекти като проблеми със стомаха и кръвосъсирването, дори и няколко дни след прием. Противосъсирващият ефект на аспирина е причината той да бъде препоръчван като средство срещу сърдечен удар и инсулт на хора с подобни проблеми.

Ибупрофенът няма тези проблеми - в дозите, в които е ефективен, той е по-слабо токсичен от аспирина и парацетамола. Той обаче има други странични ефекти - създава риск от кръвоизлив в хранителния тракт и може да бъде вреден за бъбреците. Използването му във високи дози може да увеличи риска от сърдечни проблеми. Затова ибупрофенът трябва да се използва за кратки периоди от време и не в големи дози, препоръчват специалистите.

Щом научната общност взима страната на ибупрофена при болка, има ли случай, в който да трябва да вземем парацетамол? Отговорът е, че той е сред най-добрите средства срещу висока температура.

Според данните на експертите парацетамолът може да бъде даван дори на деца, навършили три месеца, при висока температура. 

Ибупрофенът не може да бъде даван на деца под шест месеца, а според американските здравни власти аспиринът не се препоръчва преди 18-годишна възраст.

Източник: Vox.com /снимка БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP