Каква бомба се крие в руската салата?

24 Декември 2022 | 12:29
0 коментара
Любопитно
Каква бомба се крие в руската салата?

Салатата Оливие, позната у нас като руска салата, може да причини сериозни щети на стомаха. Това предупреди терапевтът и диетолог Антонина Саволюк. Тя разказа колко опасно може да бъде едно от най-популярните блюда на новогодишната трапеза.

В руската салата има много на брой съставки, което я превръща в калорийна бомба - мазна, солена и високовъглехидратна. Според д-р Саволюк тази смес е трудна за нашето храносмилане.

Особено опасни са майонезата, колбасите и яйцата, киселите краставички, както и картофите и зеленият грах. След като салата попадне в стомаха, лигавицата започва да страда. И ако човек има гастрит или язва, много лесно проблемите могат да се обострят.

„Ще страдате от киселини, горчивина в устата и през целия следващ ден ще се чувствате зле“, предупреди лекарят. Майонезата и заквасената сметана ще имат лош ефект върху работата на панкреаса и жлъчния мехур.

С особено внимание към руската салата трябва да се отнасят хората, страдащи от диабет, дислипидемия или затлъстяване.

Саволюк посочи и диетична и по-здравословна рецепта за руска салата. В нея няма колбас, а варено пилешко или телешко месо. Майонезата пък е заменена от натурално кисело мляко, а класическите кисели краставички - с пресни зеленчуци. Добре е също така да се намали количеството на картофите.

Добавете Вашия коментар

TOP