Мая Илиева, вдовицата на основателя на „ВИС-2”, Георги Илиев преобразува емблематичната за прехода компания „ВАИ Холдинг” и фирмата „ВИ - 2” в три отделни дружества, сочат данните на Търговския регистър.

Първото е „ВАИ Холдинг”, учредено с основен капитал от 156 000 лв., който  впоследствие е намален до 6000 лв.

Другите еднолични дружества с ограничена отговорност са „ВаиСМ”, което след това се влива във „ВНЛ 17”, и „ВаиДО 17”, всяко с капитал от 50 000 лв.

Предметът на дейност на новите компании е маркетингови, информационни, издателски, образователни, административни и консултантски услуги в областите право, данъци, счетоводство, мениджмънт, маркетинг, реклама и други, свързани с дейността на гражданите, стопанските и нестопанските субекти и държавната администрация.

ВАИ холдинг (Васил Андреев Илиев холдинг) е българска фирма, наследник на застрахователната компания ВИС-2 и на охранителната ВИС-1, ръководени от Васил Илиев.

След убийството му през 1995 г. компанията, чиито активи тогава се оценяват на 5 млрд. лв., е поета от неговия брат - Георги Илиев, който бе застрелян от неизвестно лице през 2005 г. в курорта „Слънчев бряг”.