Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо?

08 Юли 2021 | 11:59
0 коментара
Любопитно

Министерството на здравеопазването отговаря на въпроса как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо.

Бяха направени огромни инвестиции с цел бързо разработване на ваксини срещу COVID-19. Учените успяха да ускорят някои части от процеса, като съчетаха различни фази на клиничните изпитвания, или проведоха някои изследвания по едно и също време. Европейската агенция по лекарствата започна преглед на данните от изпитванията още преди дружествата да поискат от нея да разреши ваксините им, обясняват от министерството.

Според здравното министерство учените са използвали досегашния опит - някои ваксини срещу COVID-19 бяха разработени с помощта на същите методи като при други ваксини. Това означава, че ще бъде по-лесно да се използват съществуващите съоръжения за масово производство на ваксини срещу COVID-19.

Но някои ваксини срещу COVID-19 са разработени с помощта на нови методи, които могат да увеличат обема и скоростта на производството в сравнение с други видове ваксини, добавят от ведомството.

Дружествата увеличават капацитета си да произвеждат бързо милиони дози одобрени ваксини срещу COVID-19, поясняват още от министерството.

Добавете Вашия коментар

TOP