Как се пътува в чужбина с непридружено от родител дете?

07 Юли 2023 | 14:51
0 коментара
Общество
България
Как се пътува в чужбина с непридружено от родител дете?

При пътуване с непридружено от родител дете в чужбина на граничния пункт трябва да се представят нотариално заверена декларация и обикновено копие от нея. На място няма възможност за изготвяне на копия. За това напомнят от "Гранична полиция" към МВР.

През лятото значително се увеличава броят на напускащите страната деца, които подлежат на допълнителни проверки с цел предотвратяване на незаконни действия спрямо тях, посочват още от МВР.

Граничните полицаи контролират предвиденото в националното законодателство изискване за представяне на нотариално заверено съгласие за напускане на страната на непълнолетни български граждани, пътуващи непридружени от родител или родители.

Липсата на нотариално заверена декларация от отсъстващия родител е основание да се откаже излизането от страната на ненавършилия пълнолетие български гражданин.

На ГКПП на изход от България се представят нотариално заверена декларацията и обикновено копие от нея, което остава на граничния пункт. Често установяваната липса на копие удължава излишно времето за престой на пункта и води до натрупване на чакащи автомобили.

Добавете Вашия коментар

TOP