Как работещите родители на малки деца се справят с извънредната ситуация?

31 Март 2020 | 13:14
0 коментара
Любопитно

След обявяването на извънредно положение в страната заради коронавируса освен училищата врати затвориха и яслите, и детските градини. И докато учениците продължават обучението, макар онлайн, то много родители изпаднаха в безизходица - кой да гледа децата в предучилищна и яслена възраст, докато родителите им са на работа?

 Боряна е от Благоевград, млада майка на две деца – на 3 и на 5 години. Извънредното положение в страната, затворените детски градини заради COVID-19, поставят нея и семейството и пред това предизвикателство. Работата на Боряна е кредитен консултант, а на помощ се включват роднините и най-вече бабите:

 "През деня се редуваме. Някой път мъжът ми, когато е почивка. Майка ми в момента не ходи на работа и тя също ми помага. Трудно е, но се справяме по някакъв начин".

 Възрастните хора са посочвани за най-рисковата група, когато говорим за коронавируса, който не подмина и нашата страна. Наясно с това е и Боряна, въпреки всичко поема риска майка и да помага в гледането на двете деца по време на пандемията.

 "Притеснявам се, но като нямам друг избор на кой да оставя децата си... Това означава, че трябва да изляза в неплатен отпуск, за да си гледам децата и след това следващият месец като няма да получа никаква заплата аз какво да им осигуря на тези деца?", разсъждава Боряна.

Професията на младата майка не предполага работа от вкъщи. Въпреки това, тя и останалите и колеги с малки децата, успяват да излизат отпуск често, но за кратко в рамките на не повече от 3 дни. А притесненията на Боряна и останалите и колеги в нейното положение са, че отпуската вече е към края си, а извънредното положение – не. /БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP