Как природата променя начина ни на мислене

04 Март 2019 | 17:17
0 коментара
Любопитно

Няма как – всеки, поел на преход в Планината, в някакъв миг се е спирал просто, за да послуша гората, да чуе природата. 

Гората и града си приличат – и двете са изпълнени с живот. Онова, което ги отличава обаче е, че въпреки това в гората човек с лекота намира покой.

Онзи, който обича да прекарва времето си сред природата, е изпитал върху себе си влиянието, което тя има върху човека. Както всяко друго взаимодействие, така и това между човека и Планината не може да не остави своя отпечатък, да не доведе до промяна и в двете страни.

Промяната е нещо хубаво – няма как да вървим напред, да се развиваме, без да се променяме. И Планината може да е единствено помощник в това пътешествие на самоусъвършенстване.

Да се потопиш в природата, да станеш част от нейния ритъм, да се отдадеш на момента и да се слееш със заобикалящата те среда – в гората човек забравя всичко познато.

Тук той е себе си, не следва правила, не играе игри. Тук той е напълно свободен.

Разходката в Планината може напълно да прочисти съзнанието, да те накара да забравиш всяко свое терзание. Тук не фигурира нищо от до болка познатия свят, в който живеем по принцип. Нищо не напомня за живота допреди Планината. И никой от проблемите в другия свят, не се явява значим в този.

Истината е, че в забързаното ни ежедневие, няма как да успяваме да се справяме с всички трудности, които идват на пътя ни. Изтощението и непрестанните казуси оказват своето влияние. А креативността, въображението, изобретателността не виреят в подобна среда. Съзнанието има нужда от почивка, за да заработят отново механизмите му.

Но да не пренебрегваме и самата физическа активност – след нея, макар и изморени, изпитваме чувство на удовлетворение. А и раздвижването винаги е полезно. Мотивацията за разходка в Планината може да е най-проста – например да изгорите малко калории.

Факт обаче е, че в крайна сметка няма да получите само това. След всяко завръщане от планината, човек е различен – по-бодър, по-енергичен, зареден, по-хармоничен, решителен… по-щастлив.

Когато и да поемеш към Планината – никога няма да сбъркаш. Тя е винаги готова да приеме още някого, да му покаже пътеките си, да му предложи хиляди варианти да се изгуби, за да се открие!

Добавете Вашия коментар

TOP