Как празнуват 3 март българите по света

03 Март 2024 | 17:36
0 коментара
Култура
България
Как празнуват 3 март българите по света

Националният празник на България 3 март ще бъде отбелязан и по света.

Италия

Българската общност в Италия начело с тази в Милано и област Ломбардия, където тя е най-голямата в страната, ще отбележат националния ни празник 3 март на един от най-емблематичните площади на Милано - "Пиаца Кастело". Събитието е под патронажа на Генералното ни консулство в Милано със съдействието на местната община.

Отбелязването ще започне от 14,30 часа местно време с участието на фолклорната група "Нашенци" с покана за участие на "Празнично хоро". Мястото на което ще се проведе то – площадът пред замъка "Сфорцеско“, е важна туристическа зона в Милано, посещавана ежедневно от туристи от цял свят. Поради това на празничното българско събитие могат да участват всички желаещи. На присъстващите ще бъдат раздадени и мартеници.

Германия

За първи път Шлосплац в Щутгарт, Германия, ще се превърне в български мегдан в деня на Националния празник на България - 3 март.

Организатор на патриотичната инициатива е местен български фолклорен клуб, който кани всички наши сънародници в региона на най-емблематичното място в Щутгарт, за да отбележат заедно празника, пише Дарик.

"Нека всички да се съберем на 03.03.2024 г. в 13.00 часа на най-големия площад в града и макар далеч от Родината, да извием кръшно българско хоро!", отбелязват от фолклорния клуб.

САЩ

За втора поредна година една от най-знаковите сгради в Чикаго – Уилис Тауър (Willis Tower), ще бъде осветена в цветовете на националното знаме по случай Трети март - Деня на Освобождението. Това съобщи генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.

Бяло, зелено и червено ще осветят антените на най-високата сграда в Чикаго, която е третата най-висока сграда в Западното полукълбо, информира дипломатическият ни представител.

Добавете Вашия коментар

TOP