Как един път от 13 км. поскъпна с 50 млн. лв.! Компании от орбитата на бившата „АГРОМАХ“ спечелиха оферта от 222 млн. лв за пътя Ботевград-Мездра

09 юни 2019 | 21:56
2 коментара
Как един път от 13 км. поскъпна с 50 млн. лв.! Компании от орбитата на бившата „АГРОМАХ“ спечелиха оферта от 222 млн. лв за пътя Ботевград-Мездра

Държавата реши да избере най-скъпата оферта от 222 млн. лв за пътя Ботевград-Мездра на компании от орбитата на „Грома холд“.

Да отстраниш „Джи Пи груп“ от търг се оказва скъпо упражнение. Допреди две седмици изглеждаше, че компанията е фаворит да построи част от пътя Ботевград-Мездра. „Джи Пи груп“ беше предложила най-ниска цена от всички участници – 174.4 млн. лв. при пределна цена от 178 млн. лв. Именно цената беше критерият с най-голяма тежест при оценката на офертата – 60%, съобщи„Капитал“.

С решение от 6 юни 2019 г. обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изненадващо избра друг изпълнител - „Обединение „МБ Лот 2 – 2019″, който предлага да построи отсечката, дълга 13 км., за цели 44 млн.лв. над предвиденото – офертата на обединението е 222.4 млн.лв. Така разликата между двете оферти е почти 50 млн. лв., което е почти една трета от прогнозната стойност на цялата поръчка.

Основанието за по-високото класиране на скъпата оферта е по-доброто техническо предложение. АПИ пък отстрани предварително останалите четири кандидата, сред които ГБС и „Трейс груп холд“. Така пътят към Мездра ще излезе златен на държавната агенция.

Победителят се състои от компаниите „Европейски пътища“ (със старо име „Пътища Пловдив“, свързано с бившето „Агромах“, сега „Грома холд“), „Водно строителство – Благоевград“ (пак от орбитата на „Грома Холд“, познати до миналата година като „Агромах“) и словашката „Вахостав – СК“ а.с.

Разликата в единичните цени – поне 400% 

Разликата в ценовите оферти е необяснимо странна. 

На сайта на АПИ са публикувани единичните цени, които са оферирали победителите, „Джи Пи“ и ГБС.
Само на първата страница на офертите могат да се видят скандално големи разлики в дейностите от поне четири пъти.

 

Дейност „Обединение „МБ Лот 2 – 2019″ „Джи Пи Груп“ ГБС          
Разваляне на съществуваща асфалтобетонова настилка (за куб.м) 129, 85 лв 61, 90 лв. 18, 90 лв.          
Разваляне на основа от банкети (куб.м) 106, 54 лв. 16,02 лв. 10, 55 лв.          
Отстраняване на 10 см. хумусен пласт (за куб.м.) 47,26 лв. 11,78 лв. 5,65 лв.          
Изкоп за малки съоръжения (за куб.м) 130,54 лв. 23, 78 лв. 13, 59 лв.          
Демонтаж на съществуващи нестандартни пътни знаци (на брой) 128,28 лв. 25, 77 лв. 9, 00 лв.

 

„Капитал“ се обърна към строител на пътища за кратък коментар за тези големи разлики. Той обясни, че няма логика в тях. За знаците например смята, че реалистичната цена е около 25 лв., а тази на победителя е твърде висока. Същото се отнася за дейността по отстраняване на 10 см. хумусен пласт – най-близо до средните е тази на „Джи Пи“ за около 11-12 лв.


Стойността на проектирането също е различна, като обаче офертата на „Европейски пътища“ е за 2.5 млн.лв., а на „Джи Пи“ четири пъти повече – за 10 млн. лв. Най-шокиращата разлика обаче е в строителството: 53 млн.лв., като победителят е предложил цели 209 млн.лв.

По-късно плащане

Още по-странен е изборът на високата оферта, ако се има предвид новия начин на плащане, който АПИ предвижда. При него цялата стойност на договора ще се разплати, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Това означава, че каквито и да е скрити недостатъци на по-евтините оферти би трябвало да бъдат видени и поправени преди плащането на свършената работа. 

Според източника на „Капитал“ оскъпяването, докато стане време да се изплати поръчката след няколко години, може да е около 10%. Но дори такова оскъпяване да е предвидено, не става ясно как се формира толкова голяма разлика между двете класирани ценови оферти. Финансирането е от държавния бюджет. 

През есента на 2018г. „Агромах“ се преименува на „Грома холд“, а „Пътища Пловдив“ стана „Европейски пътища“. Настоящата поръчка за отсечката Ботевград – Мездра може да е знак, че компаниите, свързани с „Грома холд“, се връщат на хоризонта. В последно време в строителния бранш се говори неофициално, че има смяна на собствеността във фирмата, но официално в регистрите няма такава.

Източник : „Капитал“/ BLAGOEVGRAD NEWS


$$$$$$ публикува:
10 юни 2019 | 10:36
Пари трябват и за местните избори, с какво ще купуват герберите братята цигани, докато едни си ходят за гъби и не гласуват...На следващите избори основни купувачи ще бъдат герб, дпс и вмро! И всичко е точно.
Toni публикува:
09 юни 2019 | 22:44
Е няма такава държава ! Не е виновен този, който яде баницата, а онзи, който му я дава ! Живеем в една щедра “Баничарница”...

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?