Как да се предпазим от вирусните заболявания

26 Февруари 2020 | 07:24
0 коментара
Любопитно

В сезона на настинките и грипа опасността да се заразим на работа и в градския транспорт е много голяма.

В такива дни, когато грипа ни е повалил си задаваме въпроса, как лекарите не прихващат заразите от своите пациенти.

 

Оказва се, че медицинските служители следват 10 прости и лесни стъпки в ежедневието, които ги предпазват от вирусните заболявания.

1. Дезинфекцирайте и мийте ръцете си често

Първото и основно нещо, което предотвратява разпространението на грип, е да миете ръцете си. И никога не е твърде често.

Не забравяйте да си вземете дезинфектант за случаите, в които нямате достъп до вода и сапун.

2. Избягвайте да докосвате лицето си

Дръжте ръцете си далеч от лицето, особено от носа, очите и устните, местата от които най-лесно могат да проникнат бактериите.

3. Сънят е ключът към доброто здраве

Сънят е от изключително значение за добрия тонус на тялото. Ако тялото е изморено, то няма да успее да се справи с инфекциите.

Източник: iStock Photos/Getty Images

4. Внимавайте, когато използвате общи предмети и повърхности

Използването на общи площи и уреди с други хора е един от рисковете за пренасяне на инфекции. Затова най-добре е да не използвате обща посуда, да избърсвате компютри и телефони възможно най-често, както и бюрото, на което работите.

5. Правилно дезинфекцирайте повърхности

Забърсването със суха кърпа или кърпички на спиртна основа и след това попиването на мокрите остатъци, не е сред най-правилните подходи.

Когато дезинфекцираме повърхността е добре да я оставим мокра със спиртната течност поне за 45 секунди и след това да я попием, за да може всички бактерии да си отидат.

6. Приемайте достатъчно витамин D

Витамин D поддържа здрави костите и мускулите, също е важен и за поддържането на добра имунна система.

Дефицитът на витамин D е свързан може да доведе до инфекция. За да си го набавите се излагайте на слънчева светлина и се хранете с богати на витамин D храни, като риба, яйца, мляко, кисело мляко, бадемово мляко, портокалов сок, овесени ядки, тофу и сирене.

Източник: iStock/Getty Images

7. Хранете се здравословно

За добро здраве най-важното е да се храним здравословно, да приемаме витамин C, цинк, магнезий и други полезни съставки, които се справят с инфекции.

8. Хранителна добавка

Ако имате някакъв дефицит, хранителните добавки са добро решение в сезона на грипа и вирусните заболявания. Но не прекалявайте, защото можете да навредите на своето тяло.

Източник: iStock/GettyImages

9. Внимавайте да не пренесете зараза в дома си

Дезинфекцирайте вещите си и внимавайте на какви повърхности ги поставяте, за да не разпространите бактерии на своите близки.

Когато се придвижвате с градски транспорт опитайте да не поставяте дрехите и чантите си на замърсени повърхности.

10. Носете защитна маска

Колкото и нелепо изглеждате или да се чувствате, маските са едно от най-добрите средства за предпазване от зарази. Те ограничават, макар и не напълно, заразите, които разпространяват болните хора около вас.

Вие как се предпазвате от болести и използвате ли народна медицина в сезона на вирусите?

Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP