Как да разпознаем паническите атаки и как да ги контролираме

27 Юни 2023 | 06:56
0 коментара
Любопитно
България
Как да разпознаем паническите атаки и как да ги контролираме

Редовните епизоди на ирационален страх и тревожност, придружени от неприятни усещания, като сърцебиене, треперене и дихателни нарушения, могат да показват наличие на паническо разстройство, предупреждава психиатърът Сергей Федоров. Той заявява пред RIAMO, че пристъпите на паника могат да варират от няколко случая годишно до няколко на ден.

Паническото разстройство се характеризира с епизоди на панически атаки, които се появяват без причина и се повтарят редовно. Честотата на паническите атаки за диагностициране на паническо разстройство може да варира от няколко пъти годишно до няколко пъти дневно, обяснява специалистът.

Според психиатъра признаците на разстройството могат да включват и тахикардия, чувство за недостиг на въздух, замаяност и повишено изпотяване. Пристъпите на паника обикновено продължават от няколко минути до половин час. Друг симптом е непредсказуемият характер на паническите атаки и тревожността, дължаща се на очакването на следващата атака.

Федоров подчерта, че липсата на лечение сериозно влошава качеството на живот и може да доведе до невъзможност за живот в обществото. Психиатърът призова състоянието да бъде коригирано. Той добави, че разстройството най-често се проявява при жените в млада възраст. Психотерапевтичната работа с пациента и приемът на антидепресанти според препоръките на лекаря могат да помогнат.

Източник: Рамблер

Добавете Вашия коментар

TOP