Как да разнообразите овесените ядки за закуска

21 Февруари 2024 | 15:46
0 коментара
Любопитно
България
Как да разнообразите овесените ядки за закуска

Овесените ядки са една от най-популярните храни за закуска, особено когато се опитвате да отслабнете, да контролирате теглото си, кръвната си захар или холестерола си. Овесените ядки притежават прекрасни качества в много отношения именно заради способността си да подобряват всички изброени показатели, както и още много други. 

Но ако закусвате купичка овесени ядки с прясно или кисело мляко всяка сутрин, вероятността да ви се струват безвкусни и да ви омръзнат е голяма. 

Как тогава да ги разнообразите? Какво още може да добавите към овесените ядки, така че да ги направите още по-вкусни и още по-полезни?

Горски плодове 

Добавянето на горски плодове към овесените ядки с мляко е прекрасен начин да подсладите закуската си, без да я товарите с излишни захари. Горските плодове са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави прекрасен избор в контрола на теглото и кръвната захар. 

Горските плодове са и сред най-богатите на антиоксиданти, заради които закуската ви става още по-полезна. Антиоксидантите се борят с възпаленията, стареенето, оксидативния стрес, насърчават сърдечносъдовото и неврологичното здраве. 

Чиа

Семената от чиа са друга чудесна добавка към овесените ядки, защото те имат сгъстяващ ефект, който придава на млякото (кисело или прясно) ефект на пудинг. Семената от чия набъбват в досег с течности, като отделят гелообразно вещество. То придава пухкав и гъст ефект на закуската с овесени ядки. 

Освен това чиата е богат източник на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри, а тази комбинация е изключително полезен начин да стартирате деня си здравословно. 

Банани 

Бананите са чудесен плод, който си отива перфектно с овесените ядки. Богати са на калий, който контролира кръвното налягане и електролитния баланс в тялото. Бананите имат свойството и да въздействат положително на кръвната захар в комбинация с фибрите в тях и овесените ядки. 

 

 

Орехи, бадеми 

Орехите и бадемите са едни от най-полезните ядки, които си отиват с овеса. Орехите са богати на омега-3 мастни киселини и селен, а бадемите съдържат изобилие от полезни фибри и витамин Е. Тези ядки дават много енергия и допълват прекрасно вкуса на овесената закуска. 

Кисело мляко 

Ако досега сте предпочитали овесените си ядки варени в гореща вода или с прясно мляко, време е да помислите за опцията кисело мляко. То е един от най-полезните варианти в тази комбинация. Киселото мляко е богато на пробиотични бактерии и протеини, които насърчават здравето на чревния микробиом, правилното делене на клетките, изграждането на мускулни влакна, балансиране на кръвната захар и холестерола

Мед или кленов сироп 

Ако обичате да подслаждате овесените си ядки, най-здравословните натурални подсладители са медът и кленовият сироп. Кленовият сироп е дори с по-нисък гликемичен индекс, което допринася за по-бавното повишение на кръвната захар. Важно е да внимавате с количеството, защото все пак медът и кленовият сироп съдържат захари и много калории.

Добавете Вашия коментар

TOP