Как да различим вирусите

09 Декември 2022 | 13:44
0 коментара
Любопитно
Как да различим вирусите

Какъвто и да е вирусът, стойте вкъщи, за да не го разнасяте.

Възможно е да ни нападнат няколко едновременно

Говорим за грип и коронавирус, но освен тях около нас шетат риновируси, метапневмовируси, аденовируси, ентеровируси… Как да разберем кой от тях е предизвикал нашата инфекция?

Острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) са голяма група от заболявания. Вирусите, които ги причиняват, принадлежат към съвсем различни групи, семейства, те дори не са свързани. В същото време се проявяват по подобен начин с тази разлика, че в едни случаи преобладават определени симптоми, в други – по-различни. 

Според специалисти грипът и Ковид-19 обикновено се характеризират с бързо покачване на температурата до високи стойности. Смята се, че това става по-рядко при други ОРВИ, но се случва, че аденовирусната инфекция също допринася за повишаване на телесната температура. Следователно високата температура не позволява точно да се определи дали е грип или нещо друго.

Класическият грип се характеризира със симптоми като болки в мускулите, ставите, костите и главоболие. Но вирусологията се променя, както и възприемчивостта на населението, имунният отговор и съответно клиничната картина.

Циркулиращите тази година респираторни вируси и метапневмовируси засягат по-често долните дихателни пътища, риновирусите - горните. Грип и Ковид могат да поразят и едните, и другите дихателни пътища. Но само по мястото на измененията не е възможно да се каже от какво точно е болен човек. Освен това в тялото може да е проникнал повече от един вирус.

Смесената инфекция, когато заболяването се причинява от няколко вируса едновременно, не е необичайно. Човек може да се зарази едновременно с грип и риновирус например.

Тази година в Северното полукълбо очакваме да преобладава грип А(H1N1), по-известен като свински. Разграничаването му от другите варианти на грип само по симптомите е много трудно, защото те са подобни: висока температура, болки в гърлото, кашлица, обща слабост, неразположение, главоболие, болки в тялото.

Що се отнася до Ковид, той също става все по-труден за разграничаване от грип и други ОРВИ. Ако в началото на пандемията коронавирусната инфекция можеше да се разпознае по характерната за нея загуба на обоняние и отчасти вкус, то с появата на нови щамове тези симптоми започнаха да се появяват по-рядко.

Добавете Вашия коментар

TOP