Кабинетът предлага извънредно положение заради коронавируса

13 Март 2020 | 00:46
0 коментара
Общество

Министерският съвет предлага на Народното събрание да се въведе извънредно положение заради коронавируса. Това стана ясно след извънредно заседание на правителството и Националния оперативен щаб за противодействие срещу коронавируса.

То бе свикано от премиера Борисов, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

"Въведохме мерки, които обаче за съжаление не дадоха резултат. Днес само избягаха 14 души. Затова предлагаме на Народното събрание извънредно положение във връзка с този вирус", каза премиерът Борисов.

Той изтъкна, че е много тънка границата за това какви мерки да се въведат, но за това е най-важна дисциплината. Затова извънредното положение щяло да даде възможност за затваряне на училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции. 

Според премиера сайтът на МВнР трябва да се актуализира на минута за забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат хора да влизат в България.

"Нужна е забрана за пътуване от България към други страни. Трябва да се актуализира и от кои държави да не могат да влизат пътници. Във Франция и Италия има вече геометрична прогресия на заразените. Само мобилизацията на нацията може да ни помогне. Спорът е един- колко твърди да са мерките", обясни Борисов.

Той уточни, че въпреки че не ставало дума за чума, паниката за това заболяване била масова и такова нещо не се е случвало досега. Затова се надявал предложението на правителството да бъде подкрепено от парламента. По Конституция Народното събрание може да обяви извънредно положение, според чл.87, ал.2.

"Истински се надявам и тези, които подкуросват някои от лечебните заведения, да не го правят. Можем да включим за помощ в болниците студенти и от последните курсове, срещу заплащане. Без това университетите са затворени. Да се знае и хората какви допълнителни пари ще получат за труда си", каза премиерът. Борисов бе категоричен, че тези, които не спазват забраната, трябва да бъдат издирени от МВР. Това всъщност означавало извънредно положение.

"Много спорехме дали да затворим молове, ресторанти. Но има много домакини, които не готвят. хората трябва да се нахранят, а и там има разстояние между посетителите", заяви Борисов.

"Да беше се случило само у нас, щяхме да подадем оставка и да си ходим. Но това е по целия свят. Нека специалистите да си свършат работата спокойно. Искаме извънредно положение, за да може да се ползва помощта на полиция, жандармерия. В това е извънредното и да се следи кой спазва карантината", добави Борисов. Той поръча училища и университети да преминат на дистанционно обучение, където е възможно и да не губят време.

Борисов изтъкна и пораженията върху икономиката от новия коронавирус. Вече се говорело за загуби от 3 млрд.лева. Трябвало да има и парични санкции за нарушителите, които не спазват карантина. Например, 5000 лева. Нямало нужда да се стига до крайности, като 3 или 5 години затвор.

Добавете Вашия коментар

TOP