Кабинетът "Петков" постигна немислимото - обедини срещу себе си ДПС и "Възраждане", ГЕРБ и ИТН

15 Юни 2022 | 17:22
0 коментара
Политика
Кабинетът Петков постигна немислимото - обедини срещу себе си ДПС и Възраждане, ГЕРБ и ИТН

Правителството на Кирил Петков постигна немислимото досега - обедини срещу себе си ДПС и "Възраждане", ГЕРБ и ИТН! Четирите формации имат обшо 126 гласа!

 

От ГЕРБ-СДС внесоха днес в парламента искането си за вот на недоверие на кабинета "Петков". Бившите управляващи посочват, че това се налага заради "провала на правителството във финансово-икономическата политика".

"Разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната. Провежданата обща икономическа политика и политика в сферата на публичните финанси (икономическа, енергийна, социална и пр.) вече представляват риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес", записано е в мотивите към проекторешението за вота на недоверие.

 

Вотът на недоверие беше внесен тази сутрин в деловодството на Народното събрание с 59 подписа и мотивите към него.


"Поканили сме всички парламентарни групи на разговори и консултации, включително и тези във формата на тройната коалиция", каза след това председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

 Първо ДПС и "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС. 

 

Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен, предстои да видим кога председателят на парламента ще насрочи ден за обсъждането и гласуването му, коментира Десислава Атанасова след консултациите.

 

По-късно през деня се проведоха консултациите и с "Има такъв народ", чиито гласове са решаващи при гласуването. В Конституцията е изрично е записано, че вотът на недоверие е един от малкото случаи, в които задължително се изисква сбор от повече от половината от всички депутати, или поне 121.


Трите опозиционни партии имат общо 106 депутати - ГЕРБ - 59, ДПС има 34, "Възраждане" -13. За да бъде успешен вотът, са небходими поне още 15 гласа, парламентарната група на "Има такъв народ" разполага с 20 депутати. Затова е решаващо дали и как "Има такъв народ" ще гласува в зала. Ако гласуват "въздържал се", вотът на недоверие няма да е успешен. Единственият вариант правителството да падне е "Има такъв народ" да гласува "за".

 

Тошко Иванов от ИТН заяви, че нямат основание да подкрепят правителството, след като вече са в опозиция.

По-рано през деня депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обяви, че партията му ще направи всичко възможно, за да спре това правителство да управлява, защото е вредно за страната. Думите му могат да бъдат изтълкувани като знак, че партията на Слави Трифонов ще подкрепи ГЕРБ в опита ѝ да свали правителството.

"Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, които се опитват да вкарат държавата в хаос през последните месеци със своите нелогични действия, толкова ще е по-добре за българското общество, каза Балабанов. По БНТ той допълни, че ПП трябва да бъде спряна на всяка цена, защото тикала държавата към фалит.

Тази разстановка предизвика и изказването на председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която заяви, че ГЕРБ са сигурни, че този вот на недоверие би бил успешен. По думите ѝ премиерът Кирил Петков бил наясно, че няма мнозинство и затова вотът на недоверие бил най-разумното нещо за държавата. Според ГЕРБ предсрочните избори са по-добрият вариант за държавата, тъй като е много трудно математически, не толкова идеологически, да се състави нов кабинет в рамките на настоящия 47-и парламент.

На критиките, че ГЕРБ внася вотът на недоверие сега само и само да не бъде приет държавният бюджет, Атанасова посочи, че правителство в оставка не означава, че автоматично спира да функционира парламентът. Той приключва работата си едва когато има указ на президента за разпускане на настоящето Народно събрание и назначаване на служебно правителство. "В този смисъл има време и за гласуване по законодателената програма", подчерта Атанасова.

След срещата с ДПС от ръководството на партията обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие с идеята, че "продължаваме промяната на започналата промяна".

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ повтори и друг път изказваната теза, че правителството на Кирил Петков е "най-лошото от началото на прехода".

Според парламентарната група на ДПС мотивите на ГЕРБ, с които внасят вота на недоверие са основателни, но депутатите на движението ще представят и своите аргументи, след като започнат разискванията на вота в пленарна зала следващата седмица.

 

По думите на Карадайъ най-важната антикризисна мярка е "това правителство да си отиде" и подчерта, че би трябвало всички "разумни и съвестни" депутати да го подкрепят.

 

Според зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев от ДПС налице са основания да се поиска вот на недоверие във всички сфери, включително и в моралната. А водачът на движението Мустафа Карадайъ презрително нарече ПП "минувачи във властта".

 

"Многократно сме казали, че управляващите са национални предатели, когато и да си тръгнат ще е късно. Няма съмнение дали ще подкрепим вота на недоверие. Политиките на властта са вредни и след слизане от власт те трябва да бъдат съдени и осъдени", коментира Цончо Ганев, депутат от "Възраждане", пред "Нова нюз" .

 

С колегите му няма да се регистрират за осигуряване на кворум в пленарната зала, но ще участват в гласуването на вота на недоверие.

От "Възраждане" в консултациите взе участие единствено депутатът Петър Петров, който припомни, че партията му настоява за оставката на правителството много по-отдавна. Той заяви, че парламентарната му група предстои да обсъди самите мотиви и да излезе със своя позиция. Петров подчерта, че "това правителство трябва да си ходи" и изрази увереност, че опозиционните партии заедно с "Има такъв народ" ще успеят да го свалят. Той каза, че партията му сама щяла да внесе подобен вот, ако имала необходимите 48 гласа.

"Това управление трябва да си ходи, това е некадърно управление, което трябва да спре. Аз съм уверен, че ще намерим достатъчно гласове, дори от ИТН са разбрали, че това управление не води до нищо добро", заяви Петров. И подчерта, че най-доброто решение са избори възможно най-скоро. Единството решение на проблема с парламентаризма у нас в момента са избори и трябва да бъдат произведени възможно най-скоро, смята депутатът.

Поканата за консултации бе отправена и към формациите от управляващата коалиция - БСП и ДБ. Десислава Атанасова обяви, че "Демократична България" ще кажат дали въобще ще участват в тези консултации в четвъртък (16 юни), а от БСП и "Продължаваме промяната" засега няма отговор.

 

Депутатът от ПП Мирослав Иванов, който е зам.-председател на парламента, обяви, че "вотът на недоверие е израз на неистовото желание на опозицията от ГЕРБ и ДПС обратно да се докопат до властта". "Това е тяхната негласна заявка от ден първи, така че ние не сме очаквали нещо различно от тяхното поведение", коментира Иванов. Той не се ангажира с прогноза какво следва, ако вотът на недоверие мине. "Ако този вот успее, никой няма отговор на въпроса кой идва след това. Има всякакви лични вендети, които се разиграват", заяви той.

 

Сутринта в тв ефира председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, заяви, че ако вотът на недоверие бъде внесен, математически ПП нямат мнозинство.  "При вот на недоверие чисто математически нямаме мнозинство, но разчитам на съвестта и морала на всички народни представители в залата", каза Гюров.

Междувременно в парламента се появиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, които отказаха официален коментар пред журналисти. Все пак на въпрос дали вотът на недоверие го притеснява, Петков отговори кратко: "Не".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP