Кабелните оператори на протест

19 Юни 2019 | 17:00
0 коментара
Общество

Малките кабелни оператори излязоха на протест под прозорците на властта. Недоволните се събраха пред Министерския съвет, за да поискат равни права с монополистите, а те – от своя страна – да ги приемат като конкуренти.

Според протестиращите това е опит да се съсипе дребния бизнес.

Причината за демонстрациите е акцията на ГДБОП преди дни, която се състоя в няколко града на територията на страната.

Според Националното сдружение на кабелните оператори това е довело до финансови загуби за фирмите. След операцията няколко града в България останаха без интернет и телевизия, а това значително затрудни и работата на различни местни институции, сред които общини, болници и медии.

След проверките стана ясно, че са отчетени драстични нарушенияпри регистрирането и отчитането на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Бяха установени над 600 хиляди абонати в сивия сектор.

Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери. Според прокуратурата нанесените щетите са над 10 милиона лева.

Проверката започнала след сигнали на няколко телевизии.

"При операцията на ГДБОП беше преустановена работата не само на подозираните в нарушение телевизии, но на абсолютно всички кабелни телевизии, включително и тези, които имат изрядни документи. Беше преустановена работата и на интернета. ГДБОП иззе апаратурата за интернет, въпреки че те не са имали разрешение за това. Това е скандално, защото болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Бяха прекъснати и телефонни връзки", обясни пред БГНЕС изпълнителният директор на сдружението "Клуб 2000" Валентин Георгиев и добави, че след операцията на службите хората не са могли да се свързват с Националния спешен телефон 112.

Националното сдружение внесе отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с 10 конкретни искания, като едно от тях е да се предоставят равни условия за бизнес.

Добавете Вашия коментар

TOP