Жълт код за дъжд и гръмотевици в Източна България, валежите спират на запад

18 Юни 2023 | 07:51
0 коментара
Общество
България
Жълт код за дъжд и гръмотевици в Източна България, валежите спират на запад

Жълт код за потенциално опасно време и значителни валежи с гръмотевици е обявен в седем области за неделя. Това са Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Условия за по-интензивни валежи ще има все още на изолирани места до обяд главно в планинските райони на западната половина на страната, а след обяд - в Източна България. След обяд, обаче, облачността ще се разкъсва и намалява, а до вечерта валежите навсякъде ще отслабнат, в по-голямата част от страната и ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен.

Максималните температури ще са предимно между 22° и 27°, в София - около 21°.

По Черноморието

облачността ще бъде променлива, около и след обяд - значителна и ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините

облачността ще е предимно значителна. Ще има краткотрайни, главно до обяд временно интензивни валежи и гръмотевици. До вечерта валежите в повечето райони ще спрат, облачността ще се разкъсва и намалява. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад, ще е предимно умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 8°.

През първите дни от новата седмица ще бъде предимно слънчево.

В понеделник след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми.

Във вторник вероятността за валежи намалява, все пак не са изключени изолирани краткотрайни превалявания. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен, в понеделник от северозапад, във вторник - от запад.

Температурите ще се повишат и във вторник максималните ще са между 27° и 32°.

Източник: БТА/НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP