Жълт код е обявен за гръмотевични бури и обилни валежи

27 Май 2021 | 08:02
0 коментара
Общество

Днес в сила е жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в 13 области на България. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София, София Област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. 

Там се очаква да има неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи (количества до 25-30 mm). Ще има условия за градушки, сочи справка в сайта на НИМХ

 

Каква е останалата прогноза:

Днес атмосферата остава неустойчива. Облачността ще е значителна. През нощта купесто-дъждовна облачност ще се развива над западната половина от страната, а през деня и над източните райони. На места ще има краткотрайни, в централната част на Дунавската равнина, интензивни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, съобщават от НИМХ, цитирани от БТА.

Черно море

Над Черноморието ще има разкъсана, след обяд по-често значителна облачност. На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-23 градуса. Температурата на морската вода е 15-18 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Планините

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части - от югозапад. Максималната температура на 1200 метра - около 17, на 2000 метра - около 11 градуса.

Следващите дни

През следващите два дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. През нощта срещу петък валежите в Западна България ще продължат, ще са по-интензивни през първата половина от нощта. В петък, с усилване на вятъра от запад-северозапад, температурите ще се понижават. Ще бъде с валежи, локални значителни и интензивни, придружени и с гръмотевични бури, ще бъдат те в Централна, а вечерта и към Североизточна България; там остават и условията за градушки. Към сутринта в събота в източните райони все още ще превалява, но през деня в по-голямата част от страната вероятността за валежи е малка; краткотраен дъжд е възможно да превали в отделни райони в Родопите. Ще бъде с променлива облачност, все още ветровито. Температурите слабо ще се повишат. 

Добавете Вашия коментар

TOP