Журналистка с коментар за поредната трагедия на жп прелеза в санданското с. Дамяница: На нас война не ни трябва!

15 Септември 2023 | 15:51
0 коментара
Криминално
Благоевград
Журналистка с коментар за поредната трагедия на жп прелеза в санданското с. Дамяница: На нас война не ни трябва!

Влак блъсна автомобил на жп прелеза в санданското село Дамяница. Катастрофата стана вчера около 16:30 часа.

Починал е шофьорът на колата. Детето, пътуващо с него също е загинало, потвърдиха от болницата в Сандански. То е 4-годишно момченце.

По първоначална информация шофьорът тръгнал да преминава през прелеза при спусната бариера и червен светлинен сигнал. Мъжът изпреварил няколко автомобила и се озовал на релсите. Машинистът не успял да реагира. 

Инж. Бойчо Скробански, зам.-председател нa Националния борд за разследване на произшествия към МС, заяви, че локомотивът е ударил колата в предната част. Влакът се е движел с 80 км в час.

Движението на влакове в района беше спряно, а пътниците от влака Благоевград - Петрич бяха извозени с автомобили.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че независимо от монтираните системи за видео наблюдение на 52 броя прелези и активното участие на НКЖИ с различни кампании през годините, от началото на 2023 г. до 13 юни 2023 г. са се случили 12 произшествия на жп прелези, причинени от нарушаване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства. 

Журналистката Лияна Панделиева изригна в социалната мрежа срещу шофьора, управлявал автомобила, озовал се на жп прелеза в с. Дамяница.

"Нашенски хитрец с беемве рекъл, че бариери него не го спират и хоп - метнал се пред влака и хоп - загинал. В колата возел четиригодишно дете, което почина въпреки усилията на лекарите. Самоубиецът с беемвето явно бил много спец по пресичането през спусната бариера - изпреварил цялата колона, шмугнал се край бариерата и с цялата мощ на ламарините опитал да покаже на влака кой владее положението. Е - за част от секундата е научил отговора и е бил мъртъв", написа Лияна Панделиева.

По думите й още един невинен машинист е гледал как неспасяемо връхлита върху безмозъчен обект в кола насред релсите.

"Машинистът няма никаква вина, че се е превърнал в убиец. Никой няма да го пита как ще спи тази нощ и какво ще сънува. Никой не се интересува как ще подкара утре влака и как очите му ще се превръщат в бинокли, когато приближава поредния охраняем прелез. Може и да се кръсти, може да псува. А тези, които пресичат пред влака ще продължават да го правят както обикновено", пише Панделиева в профила си във Фейсбук.

Журналистката допълва, че България е на първо място в Европа по брой охраняеми прелези, но и констатира, че страната ни е на първо място по убити на охраняеми прелези и на първо по вандализирани влакове, обстрелвани с камъни.

"И не, уважаеми колеги репортери - влакът НЕ БЛЪСКА никого - някой застава на пътя му, защото няма нищо против да бъде пометен, размазан и да приключи със земния си път. Бедежето ни е точно такова каквото го заслужаваме - бавно, та при обстрел с камъни те да не се превръщат в гранатен обстрел и да не убиват хора (последният машинист беше с пострадали очи); толкова бавно, че при редовното блъскане на хитреци на жп прелези да не става целият влак на кълбо от железа, защото е бил с летяща скорост.

До ден днешен нито едно правителство, нито една власт дори не опитва да повдигне въпроса за наказателната и имуществена отговорност на безумците, които застават пред влака. Кога онези, които успешно са преминали през спуснатите бариери ще бъдат санкционирани и то така жестоко, че да потръпват само при мисълта за влак? 

Да, на нас война не ни трябва...

На снимката: Когато товарен камион ловко се шмугна през бариерата, в катастрофата загинаха и двамата машинисти. И никой не опитва да защити техния живот!", завършва публикацията си Лияна Панделиева

Добавете Вашия коментар

TOP