Журналистическата гилдия одобри почти единодушно проектозакона за осветяване на медийния бизнес

21 Септември 2018 | 00:17
1 коментара
Политика

Журналистическата гилдия одобри почти единодушно проектозакона на Пеевски, Цонев, Хамид и Кръстева за осветяване на медийния бизнес. 

Изненадващо, по време на дискусията в парламента представителите на медийния кръг "Капитал" похвалиха законопроекта на депутатите от ДПС Пеевски, Хамид, Цонев и Кръстева за изсветляването на медийната собственост и финансиране, съабщи Канал 3.

Дясната ръка на Прокопиев - Теодор Захов, започна изказването си остро, но направи изненадващ мек завой още във второто изречение. Според него законопроектът бил целенасочена акция, за да се оспори мнението, че Пеевски контролира голяма част от медийния пазар. Веднага след това обаче Захов заключи, че законът е положителна стъпка напред. 

Добрата новина е, че между първо и второ четене голяма част от недостатъците са коригирани, каза той. И обобщи, че естествено, проектът не е панацея за решаване на проблемите, но е добра и положителна стъпка. 

Завоят на капиталци тутакси бе засечен от главния редактор на "Монитор" Любомира Будакова. 

Дадохте ми възможност да видя едно развитие, добра промяна, отбеляза журналистката по повод добронамереното изказване на кръга "Капитал". 

Когато говорим за битка с фалшивите новини, ние говорим за професионализъм, каза Будакова. След което не се съгласи със загрижеността на Захов за високите глоби, които щели да съсипят малките сайтове. Да не тръгнем да съжаляваме малките сайтчета, които копират безнаказано, посочи главната редакторка на "Монитор". 

Мерки за защита на медиите, които да могат да търсят правата си в съда, ако сайтове без известни собственици ги преписват и копират, пък поиска главният редактор на "Офнюз" Владимир Йончев. 

"Няма кого да съдиш!", оплака се той за сайтове като "Секира" и "Брадва", които крадат чужди информации. "Не ме интересува кой е собственик, достатъчно ми е да знам юридическото лице, за да си търся правата в съда", обърна се към вносителите журналистът. Той предложи в законопроекта да бъде записано, че електронна медия, която няма указания за юридическото дружество, което прави сайта, подлежи на ограничение, за да може медиите, нейни жертви, да си търсят правата. 

От АЕЖ изтъкнаха, че ако един сайт се издържа с дарения, то личните данни на дарителите щели да бъдат декларирани. "Моля ви, пипайте този закон с кадифени ръкавици", призоваха от асоциацията. 

"Ние смятаме, че сме пипали с кадифени ръкавици", отговори Йордан Цонев, след като дискусията с участието на медийната гилдия мина без критики към законопроекта, а обратното - почти единно одобрение. 

"Свободата на словото не е привилегия на една или друга група, а тя се гарантира единствено от закони", обобщи председателят на медийната комисия Вежди Рашидов. Той подкрепи желанието на медиите да се знае крайният собственик, за да си търсиш правата в съда, защото иначе "нямаме адрес".Епицентър

Добавени коментари

ПИТАНКА публикува:
21 Септември 2018 | 16:35
Е МЪРДА ЛИ ТАЯ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ГИЛДИЯ, ТИЯ СА КАКВОТО КАЖЕ БОЙКО............

Добавете Вашия коментар

TOP