Йотова в Сандански: Партиите не мислят за съставянето на кабинет, а за следващи избори

16 Октомври 2022 | 11:32
1 коментара
Политика
Йотова в Сандански: Партиите не мислят за съставянето на кабинет, а за следващи избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова критикува политическите партии пред репортери в Сандански.

"Партиите, които ще бъдат част от следващия парламент, не търсят диалог, а по-скоро се готвят за нови избори. Това ще задълбочи проблемите на хората и бизнеса, и ще увеличи недоверието в политическата класа", коментира Йотова, която е гост на медицински форум в курортния град.

"В една демократична ситуация отиваме на избори, което би било най-лошият вариант, според мен. Служебният кабинет ще продължава да изпълнява задачите си така, както ги е правил досега, колкото и трудно да е това, но ако някой си мисли, че ще направи следващата си предизборна кампания на гърба на служебния кабинет, това означава, не това, че примерно е виновен президента или, че те са против служебния кабинет. Такива политици са срещу българския народ", категорична е вицепрезидентът.

"Важно е идната седмица парламентът да бъде конституиран и да заработи час по-скоро, а повече от наложително е да се намери парламентарно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, защото чакат около 21-22 закона, без които няма да получим европейското финансиране. Това е голяма отговорност и тя е отговорност на новите народни представители. Затова се надявам на този разум", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът откри в Сандански международна конференция за лекарската грешка и правилата за добра медицинска практика
Международна конференция „Лекарската грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“ откри вицепрезидентът Илияна Йотова в Сандански. Форумът, който продължава до утре, се организира от Столичната колегия на Българския лекарски съюз и Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

В изказването си вицепрезидентът изтъкна, че в България не се води статистика на лекарските грешки, а модерните държави систематизират и анализират причините за тях и как да бъдат избегнати. „Липсата на такъв регистър у нас е демонстрация на все още битуващото разбиране, че грешките са персонални, срамни, наказуеми и недопустими, което ни лишава от ценната възможност да се поучим от тях, да ги обсъдим открито и да предприемем стъпки да не се повтарят“, посочи Йотова.

„Непрекъснатото инжектиране с нови нормативни текстове, административни, икономически и финансови правила смениха чувствително алхимията и усещането за лечението през последните 50 години. Заслужава си, задължително е в отношенията лекар-пациент да включим и институциите“, изтъкна вицепрезидентът.

В навечерието на 19 октомври, когато е Денят на биоетиката и Денят на българския лекар, вицепрезидентът призова за размисъл за отговорността на обществото към лекарския и сестринския труд, как „ние като граждани упражняваме нашите права на пациенти, но често пропускаме да изпълним нашите задължения като такива и автономни партньори на медицинските екипи в грижата за нашето здраве“. „Нека всеки от нас мислено облече бялата престилка и се постави на мястото на лекаря, който въпреки своята богата експертиза също изпитва съмнения и страх“, призова Йотова.

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
16 Октомври 2022 | 11:46
И като се готвят за избори, какво ще се промени, резултатите ще бъдат като тези, а може и по зле, защото наистина на хората НИ омръзна! Да вземат от европаТа, да ни назначат едно правителство и готово...хаха...и без това, едни са на "закуска" някъде, други пък се финансират пак от някъде, трети зависими от други...за БЪЛГАРИЯ, НИКОЙ не мисли!

Добавете Вашия коментар

TOP