Йорданова: До 30 юни ще има проект за разследването на Гешев

20 Май 2022 | 12:27
0 коментара
Политика
Йорданова: До 30 юни ще има проект за разследването на Гешев

Правосъдната министърка настоява да няма партийни квоти при избора от НС за ВСС

До 30 юни ще бъде готов законопроект, който да регламентира как главният прокурор да бъде действително разследван в случай на престъпление.

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Министерство на правосъдието вече работи по законопроекта, който да регламентира как главния прокурор да бъде действително разследван в случай на престъпление. До 30 юни ще бъде готов“, даде заявка Йорданова.

Тя обяви още, че е имала разговори с представители на Венецианската комисия и заедно са начертали график за съгласуването на този законопроект с тях, за търсенето на тяхното становище.

„Всяко едно от основанията, които са предоставени пред ВСС, е конкретно – с конкретни дати, с конкретни действия или бездействия, и съответно със съответната правна квалификация за нарушени законови и етични норми“, посочи още Йорданова в отговор на въпрос за искането й за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев, за които от ВСС „тупат топката. – „Важно е и аз няма да спра да повтарям: отговорност на ВСС е да посочи дали настоящият главен прокурор изпълнява задълженията си така, както конституцията повелява.

Да припомним, че прокурорът, а главният прокурор в още по-висока степен, представлява обществото и действа в защита на обществото, при спазване правата на човека. Настоящият главен прокурор прави ли точно това?“, допълни тя.

Както Клуб Z писа, миналата седмица комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посдопусна, че е възможно ЕК да поиска ревизия на всички откази на държавното обвинение да образува досъдебни производства за месеци, дори години назад.

На въпрос възможно ли е това, българската правосъдна министърка отвърна:

„Това, което чухме от еврокомисар Рейндерс, поставя няколко много важни въпроса.

На първо място, за пореден път изобличава неистината, твърдяна от главна прокуратура, че мерките в Плана за възстановяване и устойчивост, за ефективно разследване на главния прокурор, за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, е прищявка на правителството и Еврокомисията не го е изисквала никога.

Чухме за пореден път точно обратното – много ясно и категорично становище, че мерките за ефективно разследване на главния прокурор , за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, са по искане на Еврокомисията“.

Йорданова затвърди прерпоръката си към Народното събрание, на което му предстои избор на нови членове на ВСС, в парламентарната квота във ВСС да не бъдат избирани действащи прокурори.

„Това е важна мярка, за да се ограничи фактическата власт на главния прокурор върху пленума на ВСС“, посочи тя.

„С опозицията трябва да се разговаря прозрачно, по принципни въпроси.

Аз настоявам и ще направя всичко възможно да не се допусне предходната лоша практика да се правят партийни квоти, а не да се гледат обективните качества на съответния човек“, даде заявка още правосъдната министърка.

Добавете Вашия коментар

TOP