Животновъдите в Санданско на бунт! Недоволстват срещу облагодетелстването на гравитиращи около ГЕРБ лица

01 Август 2017 | 14:27
1 коментара
Общество

Десет животновъди от община Сандански внесоха жалба до Районната прокуратура и до Министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в знак на недоволство срещу незаконното разпределение на мери и пасища от държавния поземлен фонд.

Жалбоподателите твърдят, че 12 лица гравитиращи около ГЕРБ участват в схема, в която са замесени и компетентните органи, които са дали „зелена светлина” за отдаването на мери и пасища от държавния поземлен фонд, всичките находещи се в землището на с. Голешово и Виногради.

Интересното в случая е, че срокът за подаване на заявления за мери и пасища от ДПФ е до 10 юни по закон, а 12-те лица са подали своите документи на 12 юни, тъй като 10-ти е бил неработен ден, вкупом всички заедно. Разпределените около 4500 дка. в землището на с. Голешово до скоро се ползваха от бившия депутат на ПП „ГЕРБ” от Петрич Димитър Танев.

„По закон няма как при наличие на свободни мери и пасища от общинския поземлен фонд да се разпределят такива от държавния поземлен фонд. Никой не е предоставил справка, от която да е видно, че имотите от ОПФ са изчерпани. Уведомени са едни лица, които участват в корупционна схема, съвместно с компетентните лица от общинска администрация Сандански и от областна дирекция „Земеделие”, гр. Благоевград.” – това споделиха пред нашата медия жалбоподателите.

Те заявиха още и, че е крайно време някой да обърне внимание на корупционните практики, които нарастват с всяка изминала година в Общинска служба „Земеделие”. гр. Сандански.

„Явно е, че г-н Котев няма воля и желание да направи нищо по въпроса, тъй като многократно отнесохме проблема до него, но ответна реакция липсваше.” – разочаровани заявиха животновъдите.

Публикуваме без редакторска намеса колективната жалба, която е изпратена до Министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

ДО  МИНИСТЪРА

НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,

ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ

ГР. СОФИЯ,

БУЛ. „ ХРИСТО БОТЕВ” №55

 

 

 

 

 

Ж   А   Л   Б   А

 

 

от Илия Димитров Козарев, ЕГН .........., номер на животновъден обект 28180038; Стоянка Борисова Чифлигарова, ЕГН .........., номер на животновъден обект 28180039; Тодор Ангелов Томов, ЕГН .........., номер на животновъден обект 280019; Атанас Борисов Съботанов, ЕГН ..........., номер на животновъден обект 28180012; Весела Маринова Райкова, ЕГН ............, номер на животновъден обект 28150039; Мария Атанасова Лазарова, ЕГН .........., номер на животновъден обект 28300317; Атанас Златков Димитров, ЕГН .........., номер на животновъден обект 2824Г-0059; Ивайло Димитров Коричков, ЕГН .........., номер на животновъден обект 2824В-0068; Георги Стоев Стоилов, ЕГН .........., номер на животновъден обект 2815-0166; Иван Любомиров Варивов, ЕГН .........., номер на животновъден обект 2830-0005

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

 

Съгласно чл.37и, ал.6 от ЗСПЗЗ и чл.100, ал.1 от ППЗСПЗЗ разпределението на пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд се извършва от Комисия, назначена от кмета на общината. В Чл.100, ал.3 от ППЗСПЗЗ ясно и точно е регламентирано, че пасища, мери и ливади се разпределят на правоимащите лица, които имат регистрирани животновъдни обекти в съответното землище, съобразно определената по реда на ал.2 от същия член площ.

Масова практика от години наред е да не се спазва изричното предписание на законовия и подзаконовия нормативен акт, относно собствеността и ползването на земеделските земи, а именно – при разпределението на мери и пасища да се взема предвид местонахождението на регистрирания животновъден обект. Ежегодно биваме ощетени от гледна точка на това, че получаваме разпределени мери и пасища в землища, които са далеч от нашите обекти, след което сме принудени да ги откажем, тъй като, ако не ги стопанисваме, а сме сключили договор за тях, ще търпим предвидената санкция.

От години алармираме за тези проблеми, но и до ден днешен на територията на землищата, в които са регистрирани нашите обекти, се отдават мери и пасища на определен кръг от животновъди, които имат силни лобита, както в местната, така и в централната власт. Останахме силно възмутени и именно поради това апелираме и държим да стигнем до истината, тъй като установихме, че в разрез с разпоредбите на ЗСПЗЗ и ППЗСПЗЗ е сформирана комисия със заповед №РД-08-116/16.06.2017 г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“, която е извършила допълнително разпределение на имоти от държавния поземлен фонд на кръг от лица, които са подали заявленията си едновременно в последния ден на изтичане на срока, който по закон е до 10 юни. Тъй като 10-ти юни се е падал в Събота, неработен ден, датата на подаване на заявленията е 12 юни, Понеделник. Всичко това е видно от приложения от нас към жалбата Протокол за разпределяне на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд на територията на община Сандански, утвърден от Директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград.

Цялата схема, която е започнала още със Заповед №РД-46-108/28.02.2017 г. на тогавашния министър на земеделието и храните, с която са определени свободни мери и пасища с обща площ 4436.689 дка. само на територията на с. Голешово и с. Виногради, община Сандански, явно е била отработена предварително и цели да облагодетелства един кръг от хора, за които, ако направите по-сериозна проверка ще откриете потресаващи факти, относно притежаваните от тях общински, държавни и планински имоти, които ползват за пашуване на техните животни, за да усвояват съответните субсидии.

Би било редно да се направи и проверка, относно това, дали броят на животинските единици на всяко едно от тези лица, отговаря на реално придобитата площ, отдадена под наем, било тя общинска или държавна. Претендираме, че цялата тази процедура е в разрез със закона и подзаконовия нормативен акт, тъй като в чл.37и, ал.9 от ЗСПЗЗ и чл.100, ал.6 от ППЗСПЗЗ е регламентирано, че до допълнително разпределение на имоти от държавен поземлен фонд се стига само и единствено при недостиг на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в съответното или в съседни землища. Никой не е предоставил справка, от която да е видно, че имотите с начина на трайно ползване пасище и мера от ОПФ са изчерпани. Напротив, Ние твърдим, че такива свободни към момента около 2000 дка. има само в землището на с. Голешово, община Сандански.

Искаме да знаем означава ли това, че комисията по чл.37и, ал.6 от ЗСПЗЗ, която е назначена със заповед на кмета на община Сандански е предоставила служебно на министъра на земеделието и храните протоколи, чието съдържание не кореспондира с визираните по-горе реквизити, които са задължителни, за да бъде налице едно допълнително разпределение от държавния поземлен фонд. Защо никъде не са публикувани предходните протоколи на Комисията по чл.37и, ал.6 и по чл.37и, ал.7 от ЗСПЗЗ, след като е регламентирано, че те трябва да бъдат обявени в съответното кметство и да бъдат публикувани на интернет страницата на общината? В чл.37и, ал.9 ЗСПЗЗ е посочено, че правоимащото лице трябва да подаде заявление в срок до 10 юни за допълнително разпределение на имоти от държавния поземлен фонд, но след като ни бе отказано да се сдобием с предходните протоколи на Комисията по разпределението на мери и пасища, как бихме могли ние да знаем, че имотите от общинския поземлен фонд са изчерпани и трябва да кандидатстваме за такива от държавния.

  Видно е, от всичко изложено по-горе, че Комисията по чл.37и, ал.6 е допуснала груби нарушения на законовия и подзаконовия нормативен акт, които са в ущърб на всички останали регистрирани животновъди на територията на община Сандански, с изключение на посочените в Протокола от разпределението на имотите от държавния поземлен фонд, който прилагаме към настоящата жалба.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

          Моля да образувате проверка по случая и след като се уверите в основателността на гореописаното да предприемете необходимите действия.

 

ПРИЛАГАМЕ: Копие на Протокол за разпределяне на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд на територията на община Сандански.

Добавени коментари

АНДРЕЕВА публикува:
01 Август 2017 | 17:21
ОПА КАКВО СТАВА ТУКА МАЙ МАЙ И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА ГЕРБ ИМАТ ПРЪСТ ЖИВОТНОВЪДИТЕ СА СИ ПРАВИ ВДИГАЙТЕ СЕ И НАПРАВО ПРЕД ОБЩИНАТА КОТЕВ ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ ЗА НЕРЕДНОСТИТЕ АКО ИМА ТАКИВА НО МАЙ МАЙ ИМА ЩОМ ХОРАТА СА ИЗЛЕЗЛИ ОТКРИТО С ИМЕНАТА СИ ЗАНАЧИ РАБОТАТА Е СЕРИОЗНА.

Добавете Вашия коментар

TOP