Животновъди от Разложко се оплакаха пред министър Десислава Танева от ниската изкупна цена на млякото

12 Септември 2020 | 08:06
2 коментара
Общество

Животновъди от Разложко се оплакаха пред земеделския министър Десислава Танева от ниската изкупна цена на млякото: За 50 стотинки и едно кафе не можеш да изпиеш...

Срещата се състоя в многофункционалата зала на Народно Читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." На срещата присъстваха кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев и Мария Копанарова - председател на ОбС - гр. Разлог.

Ниската изкупна цена на млякото поставиха като проблем пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева животновъди от Разлог при срещата си с нея днес. Пред Танева хората, работещи в сектора, споделиха, че 50 стотинки изкупна цена е смешна и за такава сума дори кафе не може да се пие никъде. Министърът обаче сподели, че по отношение на цената ведомството няма как да се намеси.

"Ние сме взели няколко мерки, въз основа на които следва да има по-лесен пазар. Те са по отношение на изискванията, преработката на млекопреработвателните предприятия, наличието на български храни в търговските обекти, но пряка намеса върху цената не можем да имаме. Взели сме мерки по отношение на подкрепата – две извънредни мерки – по de minimis  и Covid-19, включително и  трета – по временната мярка до 100 хил. евро за кредити 2008-2012 година“, поясни министър Танева.

По време на срещата министърът подробно разясни мерките, от които ще могат да се възползват занапред земеделските производители, както и определените срокове за кандидатстване по тях.

Засегнат бе и въпросът за финансиране спрямо района. Тук министър Танева поясни, че районите са национално определени. Финансирането е различно и има добавки за зона в „Натура 2000” или други зони с подобни ограничения.

По отношение раздробеността на земеделските стопанства и възможността за стимулиране на фамилните ферми министър Танева поясни, че в тази посока се работи и най-вероятно ще има възможност за подкрепа.

"Мисля, че има възможности в новия Национален стратегически план и новия програмен период подобни решения да се намерят, въз основа на които да има целенасочена подкрепа в подобни региони. Тук са планински, за които също има добавка“, поясни още Танева.

Тя успокои земеделските стопани, че и в следващия програмен период секторът ще се подпомага. Ще има възможност за подпомагане и по отношение прилагането на екологични мерки, т.нар. екологични практики, и посъветва земеделските стопани да се възползват от тях.

Министър Танева обърна и специално внимание на утвърдените от ДФЗ 56.58 млн. лева, от които ще могат да се възползват всички, отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г., и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid-19.

Кметът на Разлог Красимир Герчев допълни, че проблем на местните животновъди е и земята. В това отношение местната администрация е предоставила за ползване всички свободни площи.

"Административно сме се помъчили да подкрепим сектора. Предизвикателството да следващата година е, че обектите трябва да бъдат лицензирани. Казвам предизвикателство, защото земеделските производители трябва да се научат, че трябва да се работи с документи, администрация и всичко, което е свързано с тези проекти, защото накрая отчетността е важна. Трябва да се извърви и този път и земеделските производители да се научат да работят с административните преписки”, каза Красимир Герчев.    

Повече от час продължи срещата на министър Танева с животновъдите от община Разлог. На нея присъства и евродепутатът Андрей Новаков.

Животновъди от Разложко се оплакаха пред министър Десислава Танева от ниската изкупна цена на млякото снимка 2

 

Добавени коментари

Селянин публикува:
12 Септември 2020 | 09:07
Алооууу... другарко Танева, взела си мерки за нови пликчета явно! Представете, си 1 литър мляко 0,50 лв. а едно кафе над 2,00лв.?Това е пазарната икономика??!
Разлог публикува:
12 Септември 2020 | 08:32
Та на снимката нема и пет души фермери

Добавете Вашия коментар

TOP