Жива верига след трагичния инцидент с 19 - годишната Фатиме! Студенти блокираха кръстовището на смъртта

12 Декември 2017 | 19:28
0 коментара
Общество

Десетки студенти блокираха кръстовището на улица „Славянска“ и „Александър Хумболт“, където днес трагично загина 19-годишната студентка Фатиме Колашева от с. Дагоново, община Белица, блъсната от камион на пешеходната пътека.

Учащите се в университета се събраха и оформиха жива верига около мястото на трагедията, за да засвидетелстват своята съпричастност. Всички паднаха на колене и отдадоха почит към загиналото момиче. Някои от тях носят и запалени свещи.

Движението е блокирано.

Благоевградчани изляха целия си гняв и възмущение от институциите в града заради хаоса, който цари по някои улици, за което се сигнализира от години.

Повод за изблика на хората стана трагедията, която се разигра днес сутринта на кръстовището в кв.Освобождение при улица Дойран и ул.Славянска, където камион прегази и уби 19-годишна студентка на пешеходна пътека. Най - чести коментари бяха, "Стоицов далаверата с номерата в КАТ по важни ли са от човешкия живот"? Вероятно адресирано до началника на Пътна полиция КАТ-Благоевград Даниел Стоицов.

Момичето пресичало на пешеходната пътека, когато върху нея връхлетял камион натоварен с 10 тона пясък. Шофьорът вообще не видял пешеходката, буквално я размазал. Тялото на момичето остана дълго време да лежи на улицата заради следствените действия, което буквално отприщи вълна от гняв, недоволство и укори към всички институции в Благоевград. Истината е,че в този район при ЮЗУ цари пълен транспортен хаос, всеки си кара както иска, паркира където иска и улицата е изключително опасна.

В района се паркира така,че на практика няма видимост, но това е проблем в целия град. В центъра на града масово се паркират коли на пешеходни пътеки, на завои, на автобусни спирки, дори имаше фрапантен случай на паркирала кола в кръгово кръстовище. В града се кара ужасно, защото никой никого не уважава, няма шофьорска култура, но това е така,защото липсва и достатъчен контрол от страната на КАТ по главните и натоварени артерии.

Освен това синята зона на места пък е така разчертана,че не са спазени отстоянията по закона за пътищата за паркиране преди пешеходна пътека. Така накацалите автомобили в синя зона на практика правят невидими пешеходните пътеки. А вечер е пълен ужас, пътеките не са осветени, улиците са тъмни, а през зимния период хората са облечени в черно и буквално са невидими.

В интерес на истината , в града, пешеходците също се държат неадекватно и вероятно голяма част от тях се смятат за безсмъртни. Не се оглеждат преди да стъпят на пешеходните пътеки и направо се хвърлят, за да пресичат улиците. В крайна сметка колите нямат фантастични спирачки, които веднага да заковат на място.  Е, всичко опира пак до културата ни, до взаимното уважение на пътя, но за тези неща се сещаме винаги, когато стане белята, голяма трагедия. Е, народа е казал,като се обърне каруцата-пътища много!

Уви, един млад живот бе погубен днес. Фатиме от белишкото село Дагоново мечтаеше да облече бялата престилка и да стане медицинска сестра. Красивото момиче завинаги отлетя в един друг свят, защото тук  не можахме да я опазим , тук  няма ред, тук няма правила, тук не обичаме да спазваме закона , тук се правим на бабаити, мерим си колите,марките,гледаме високомерно, правим се на много знаещи, ама на чужд гръб да е всичко, а после се възмущаваме и протестираме, ама във фейсбук, не там на улицата, не там пред КАТ, не там пред общината, не там на жълтите павета.

И така –всяко чудо за три дни! До следващата жертва!  

Добавете Вашия коментар

TOP