Жителите на село Лиляново се включиха в издирването на пастира Янко Георгиев

27 Юли 2022 | 09:07
0 коментара
Общество
Жителите на село Лиляново се включиха в издирването на пастира Янко Георгиев

77-годишният пастир Янко Георгиев от санданското село Лиляново е в неизвестност от неделя. За последно е бил видян от бившия началник на жп станция Николай Марков в неделя малко след 8.00 ч., когато е извел 60-те овце и кози на паша. Трябвало да прибере към 21.00 ч. стоката в кошарата. Но нито овчарят, нито стадото се прибрали вечерта.

Ето какво разказа Н. Марков: „Бях в градината, когато Янко тръгна със стоката. Аз се прибрах същия ден към 21.00 ч., но през нивата не мина стадото. Не съм си и помислял, че се е случило нещо. Малко след това у дома пристигна дъщеря му Костадинка. Тя ми каза, че баща й не се е прибрал. А по това време се събираме да мъзем овцете и козите. И ме пита дали съм видяла баща й сутринта. Казах й, че сутринта го видях да минава, но вечерта не.  Аз от сутринта до вечерта бях на нивата, която е извън селото. Веднага се събрахме десетина мъже от селото и започнахме да го издирваме. С нас беше и зет му Стоян. Открихме стадото в местността Дъбая, високо над селото. Животните бяха сами. Прибрахме ги в кошарата. И в понеделник продължихме с издираването, включиха се и още хора. Не сме открили следи от него, не открихме и мешката, в която носи храна и вода. Чичо Янко няма мобилен телефон”, разказа Н. Марков.

Той допълни, че са подали сигнал на тел. 112  и на място са пристигнали дежурните служители на полицейското управление в Сандански, разпитвали са хората. Обявен е за издирване. Изчезналият Янко има 9 овце, останалите животни от стадото са на  5-има жители на селото, сред които и Николай Марков, който има 10 овце.

Янко Георгиев е бил мераклия животновъд, обичал е животните и това е било основното му препитание в годините.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP