Жителите на Ново Лески отново на бунт срещу мраморна кариера

21 Юли 2017 | 16:36
0 коментара
Общество

Пореден протест се проведе в хаджидимовското село Ново Лески срещу изграждането на каменна кариера, в землището на малкото населено място.

Днес около 14.30 часа над 200 души от селата Ново Лески, Мусомище и град Гоце Делчев се събраха на демонстрация, с която да затвърдят несъгласието си за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства в района на село Ново Лески. За кратко по време на протеста се стигна до затваряне на пътя за Гърция, който минава през селото.

Възрастни хора, бременни, майки с деца и много жители на общините Хаджидимово и Гоце Делчев в знак на протест блокираха пътя за Гърция за около половин час с плакати, българския трибагреник и възгласи: „Не на концесията“, “Мафия" и др.

Протестът край пътя за ГКПП „Илинден-Ексохи” продължи с митинг.

Според местните жители и протестиращите от Мосомище и Копривлен въпросната кариера ще бъде изградена само на 500 метра от къщите, на 50 метра от лозовите насажденията и мурсалски чай, отглеждан по европейска програма в близост до карстовия извор "Топлика".

Недоволстващите местни жители и днес, както през останалите дни на протестите, заявиха, че ще протестират докрай, докато не бъде разнищена документацията за скандалната концесия. Те се надяват също, докато това не стане, Министерският съвет да не подписва договора с българо-гръцкото дружество.

Малко преди днешния протест, експерти от МОСВ и Министерството на енергетиката пристигнаха в селото и изненадващо започнаха проверки на добилата скандална известност концесия на "Пирин Кам“ ООД.

Демонстрацията продължи близо 3 часа, като за първия път на нея присъства Станислав Станков, директор на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ от Министерство на енергетиката, който е получил от местните жители подробна документална информация за нередности, свързани с концесията.

Освен това експертът от енергийното министерство, заедно с протестиращи е посетил района, който се очаква да бъде превърнат в кариера, за да се запознае лично с терена.

Десислава Йованович, председател на Инициативния комитет организиращ протестите заяви, че местните хора са удовлетворени от срещата си с директорът на дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ Станислав Станков, който е уверил протестиращите, че институциите ще започнат проверка по случая.

Тя добави, че освен енергийният  експерт, единствено областния координатор на ПП ГЕРБ – Даниела Савеклиева, която е и депутат в 44-то Народно събрание се е отзовала на призива на протестиращите за съдействие, като от нея са получили уверение, че ще им окаже необходимата помощ.

За „Фокус“Даниела Савеклиева заяви, че още вчера се е ангажирала с решаването на проблема.

„Направих срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на околната среда и води Красимир Живков. Към писмото, адресирано до мен от протестиращите, бяха приложени и документи, доказващи според инициативния комитет нарушения и пропуски в процедурата за разрешаване на концесията, които предоставих на министър Петкова и зам.-министър Живков. Вече са разпредени проверки и от двете министерства. Смятам, че именно това е пътя за изясняване и решаване на проблемите от местно значение – когато се ангажират съответните институции и те си свършат работата“, каза още Савеклиева.

Междувременно стана ясно, че в събота, 22 юли от 09.00 часа жителите на село Ново Лески и съседните населени места отново ще се съберат на протест, като се очаква той да бъде последен, поне до приключването на проверките от отговорните институции.

„Въпреки това оставаме в стачна готовност и при необходимост веднага ще излезем на протест“, заяви Десислава Йованович.

Добавете Вашия коментар

TOP