Жителите на благоевградското село Изгрев искат ремонт на пътя до гробищния парк

03 Юни 2017 | 17:11
0 коментара
Общество

Десетки жители на благоевградското село Изгрев мъкнаха чанти по стръмния, черен и разкалян път до гробищния парк на Черешова задушница. Заради падналия дъжд в нощта срещу събота достъпът до гробищата бе още по-затруднен.

„Не са повече от 150 метра по стръмното, но е хубаво да се разшири и да се подравни този път. Кметът започна ремонт, но го спряха заради някакви археологически находки от времето на траките. За колите е много трудно да стигнат до гробищния парк”, сподели баба Веска на връщане от гробищата.

Ремонтът на пътя бе спрян в края на месец март. Причината – работници се натъкнали на антични находки от времето на траките - керемиди, камъни и други предмети. Управникът Йордан Китанов видял, че някои от предметите са изографисани и веднага се обадил в Историческия музей в Благоевград. От културния институт изпратили експерти, които направили оглед и установили, че находките са от 3 век преди новата ера. Дошли по-късно и археолози от Националния исторически музей-София.

„Какво му трябваше на кмета да им обажда за тези гърнета, дето ги намериха!? Сега пътят е много труден. Катафалката спира на завоя и вкарват на ръце мъртвите в гробищата. Никой не идва да работи по тези разкопки, а и по пътя не дават да се работи”, споделя възрастна жена.

Засега разширяването на пътя към гробищния парк, който трябва да е широк 8 метра съгласно регулационния план на селището, е стопирано. За да се проучи теренът, е необходимо финансирането да се осигури от инвеститора – в случая това е община Благоевград. Процедурата изисква от Исторически музей да изпратят предложение за финансиране до кметството, а общинският кмет Атана Камбитов да постави въпроса пред общинския съвет. Решението трябва да се вземе от общинските съветници.

„Надяваме се, че общината и археолозите ще решат този въпрос и скоро ще стигаме по ремонтиран път до гробищния парк”, казват жители на с. Изгрев.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP