Жители на петричкото село Старчево излязоха на протест срещу изграждане на фотоволтаична централа

01 Декември 2023 | 11:21
1 коментара
Общество
Благоевград
Жители на петричкото село Старчево излязоха на протест срещу изграждане на фотоволтаична централа

Жителите на петричкото село Старчево протестират срещу решение на Общинския съвет за изграждане на фотоволтаична централа в близост до землището на селото. На мястото, където е предвидено да се поставят фотоволтаици, в момента има гора. Те са събрали и подписка с над 250 подписа, също така са получили подкрепа и от съседните села Кърналово и Михнево против това решение. Живущите там са против гората да бъде изсечена и на нейно място да се построи фотоволтаична централа. Това каза кметът на селото Георги Кузманов. Той и част от жителите се събраха в центъра на селото, за да изкажат позицията си.

Първото решение за въпросния имот Общинският съвет (ОбС) в Петрич е гласувал на 28 юни 2022 година. То е за даване на съгласие за започване на процедура за промяна на предназначението и утвърждаването на имота, и преобразуването му от „друг вид земеделска земя“ в „земя за неземеделски нужди – за фотоволтаична електроцентрала“. Втори път ОбС е гласувал учредяване възмездно и срочно право на строеж за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Предложението е прието на 28 август 2023 година. В решението е посочено, че фирмата получава възмездно право на строеж в срок от 35 години.

Имотът е с обща площ 294 670 квадратни метра, като фирмата получава право на строеж само върху 165 709 квадратни метра, се посочва в решението.

Днес кметът на Старчево каза, че не е бил уведомен за това предложение и е разбрал за решението от сайта на Общината в края на февруари тази година. Той посочи също, че до момента е провел срещи с управителя на фирмата и с кмета на общината. На тези срещи са коментирали възможности да се състоят и работни срещи, с цел сближаване на позициите по въпроса, посочи Кузманов.

Кирил Пърпаров и Николай Ташев са начело на протестиращите в селото. Пърпаров разказа, че гората там е била засадена целенасочено от жителите на Старчево преди 70 години, след многократни наводнения, предизвиквани от поройни дъждове. Той посочи, че мястото предвидено за фотоволтаична централа се явява водосборна точка и всички води тръгват от там към селото, а след него има земеделски земи, по думите му, те също търпят поражения. Пърпаров каза, че гората е жизненоважна за селото, защото без нея последствията от природни катаклизми ще бъдат разрушителни.

Николай Ташев посочи, че това е огромен стрес за всички хора, а по думите му, някои от жителите искали да правят гладна стачка. Ташев допълни, че лятото температурите в селото се вдигат и без гора наоколо ще скочат още. Мария Паскалева, която също е жител на Старчево каза, че няма да допуснат гората да бъде изсечена.

От Община Петрич отговориха за БТА, че има такова решение на ОбС за разпореждане с този имот съгласно Закона за енергетиката, с който се дава разрешение на частен инвеститор да построи фотоволтаична централа, но е важно да се уточни, че процедурите по промяна на предназначението на земята в обхвата на този имот не са приключили. Подобни решения на ОбС се приемат с т.н. квалифицирано мнозинство – две трети от общия брой общински съветници, но в конкретния случай изграждането на обекта не зависи само от тези решения, допълниха от Общината.

Реализацията може да се случи само след приключване на законовите процедури по преотреждане на земята, но това преотреждане не е финализирано. От Общината допълват, че са предприели действия, свързани със запазването на горските площи. Провели са срещи с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) да се приложи вариант, в който на база експертна оценка да се постави ограничение в устройствения проект, с което да се запазят площите, заети от космат дъб. Жителите на Старчево ще бъдат подробно информирани за резултата след окончателното приключване на предприетите действия по запазване на частите от имота, заети от космат дъб, каза от Община Петрич.

Кметът на Старчево каза, че ако не бъде отменено решението, обмислят още форми за мирни протести, които ще се случат впоследствие. В момента се извършват три проверки от Министерството на земеделието, от Министерството на околната среда и от омбудсмана, каза Георги Кузманов. Ще изчакаме тяхното становище по въпроса, допълни той. /БТА

 

Добавени коментари

Ирина Паскалева публикува:
01 Декември 2023 | 15:21
Българите сме царе на разрушаване,опустошаване и безхаберие към природата.”Ако не знаеш ,какво да правиш-виж съседа” , гласи стара българска поговорка.Ами ,мили добросъвестни властимащи,вземете пример от съседите гърци.Там не дават и храстче да се отсече.Село Старчево се грижи години наред за своето землище.Дълги години /моите детски включително/ там имаше режим на водата.Омерзена съм и безкрайно разочарована от алчнотията на уПРАВАТА.Не забравяйте,че вашите деца и внуци ще ви плащат греховете ,алчни Нечовеци!Лакомията ви няма граници.

Добавете Вашия коментар

TOP