Жители на Гърмен: Щом не спазва законите, държавата иска война и ще я има много скоро

16 Септември 2015 | 21:09
1 коментара
Общество
Жители на Гърмен: Щом не спазва законите, държавата иска война и ще я има много скоро

"Щом не спазва законите, държавата иска война и ще я има много скоро", казаха жителите от Гърмен по време на втория протест, организиран от гетото "Кремиковци" над село Марчево.

Днес ромите от махалата за втори път след 11 септември организираха протест, с който искат да им се узаконят незаконните постройки, 11 от които бяха съборени.

Вторият ден на ромския протест започна в 18 часа с изпълнение на патриотични песни и националния химн. Ромите отново носеха над 20 трибагреника и тръгнаха към квартал Заграде, където на 23 май вечерта стана сбиването между българи и роми. Полиция и жандаремерия обаче ги спря на кръстовището между селата Марчево, Ковачевица и Гърмен.

Ромите носеха плакати с надписи: "искаме да си озаконим къщите" (узаконим - бел. ред.), "искаме да сме законни", "ние сме българи". Към 18.30 часа ромите блокираха кръстовището, първоначално пропускаха леки и товарни автомобили, след което го затвориха окончателно, пропускайки само един самосвал и един натоварен с трупи камион. Към 18.50 часа от към Заграде срещу ромския митинг започнаха да се събират жителите на Гърмен, които още на 24 май тази година започнаха серия от протести, продължили повече от два месеца и приключили на 18 юли с протест пред Министерски съвет. Виждайки жителите на Гърмен само на 70-80 метра от себе си, възникна напрежение от ромския митинг, започнаха да дюдюкат срещу тях, но полицаите и жандармерията се намесиха и към 19.10 часа ромите се оттеглиха към махалата.

"Бъчварова, искаш война, ще я имаш! Бойко, ти също!", казаха събралите се от другата страна на ромския митинг хора от Гърмен. Сред тях се чуваха подвиквания: "Тук ще стане второ Косово". "Опитахме се с хиляди мирни начини, но проблема с незаконните ромски постройки, не се решава и няма да се реши", казаха хората от Гърмен./БГНЕС

Добавени коментари

КОСОВАР публикува:
17 Септември 2015 | 15:11
ИЗМЕТ!ВНИМАВАЙТЕ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ,ЦИГАНЧЕТА.

Добавете Вашия коментар

TOP