Жители на благоевградското село Изгрев скочиха на бунт срещу тежките машини на Кенеди и Мишо Камбитов, разливащи бетон по главната улица

02 Септември 2018 | 10:05
3 коментара
Общество

Жители на благоевградското село Изгрев скочиха срещу тежките камиони, разливащи бетон по главната улица „Васил Левски“.

Местните подготвят бунт срещу благоевградските олигарси Димитър Янков - Кенеди, Михаил Камбитов и съдружника на Джипсовете К. Обецанов - Коки, който по документи се води управител на фирмата, която стопанисва бившата асфалтова база в селото.

Будни граждани сигнализират, че бетоновозите на Кенеди и Мишо Камбитов излизащи от бетоновата база в селото, трудно изкачват улицата и заради това, че са препълнени, „бетонират” всичко по пътя си. Вследствие на това хората са принудени да живеят в прахоляци, стелещи се като бял дим в района, а изпраните бели чаршафи, които придобиват сив цвят на просторите отвън, са най-малкият им проблем. Те непрекъснато мият разлетия бетон, чистят след камионите, а тежкият трафик, досущ като на международен път, прави улицата опасна и трудна за пресичане.Тормозът с бетоновозите започнал в началото на месец май, когато алфалтовата база заработила отново след две години прекъсване, но този път с нови собственици. Тогава хората били неприятно изненадани от тежка машина, която разляла бетонна смес по пътя, и сигнализирали управника на селото Йордан Китанов.

Той се обадил на фирмата, стопанисваща базата, да дойдат да си почистя. Докато чакали водоноската, местните изкарали маркучите и взели сами да мият, тъй като бетонът бързо се втърдявал. Същото се повторило още няколко пъти, включително и в средата на месец юли.

„Бетонът бе навсякъде – и по тротоара, и по оградата. Аз бях при животните и не съм видяла кога точно е станало, но като се прибрах, всичко вече бе засъхнало и не може да се изчисти. Опитахме се да почистим камъните пред къщата ни с метална четка, но нищо не се получи”, оплака се една от потърпевшите Здравка Гошева. И тъй като жената редовно мие след камионите с вода от чешмата, тя съвсем основателно се чудеше кой ще плати изразходваната питейна вода, отиваща за чистенето. В разговора се включи и снахата на Здравка, Димитрина Гошева, която сподели за подобен случай, разиграл се на 18.08 /събота/.

„Щом видяхме разлетия бетон, взехме да махаме на камионите, за да помолим шофьорите да се обадят в базата, да дойдат да почистят. Никой обаче не ни обърна внимание. Михме час и половина.Толкова ли не може да се намери някакво решение на проблема? Например да се сложи вана с вода на изкачването на улицата и при разливане на бетон да се реагира веднага“, отправи предложение Димитрина Гошева. Относно интензивния график по улицата жителите разказаха, че пътят при завоя е толкова тесен, че два камиона не могат да се разминат, и заради натовареното движение се страхуват за живота и здравето на децата си.

„Още преди 10 години имаше изготвен проект всички камиони да минават не по главната улица, а през полигона. При всички избори управниците обещават, че това ще се случи, но до момента така и нищо не е направено. На практика никой не се интересува от нашите проблеми”, категорични бяха жители на селото.

Репортер на в „Струма“ се свърза с кмета на Изгрев Йордан Китанов, който бе категоричен, че проблемите са от компетенцията на местната изпълнителна власт в лицето на община Благоевград. „Правят се площади, слагат се плочки и това е на гърба на нас, живеещите в селото – заключи Йордан Китанов и допълни – Ще ни чуят, когато блокираме улицата и допускаме да преминават само линейки. Лошото е, че повечето хора са се свили в черупките си и не се вслушват в думите ми да излезем на протест”, каза кметът.

По повод недоволството на жителите на село Изгрев в. „Струма“ изпрати запитване до община Благоевград с въпрос: Община Благоевград работи ли и смята ли да реализира изготвения според хората преди 10 г. проект тежките машини да преминават през полигона и има ли вариант за разширяване на въпросната улица „Васил Левски”.

Вчера от общината изпратиха следното становище: Община Благоевград ще извършва регулярно проверки на място в село Изгрев, като ще бъдат взети необходимите мерки за отстраняване на проблема. Ул. „Васил Левски“ в селото е изградена по регулационен план, като няма възможност тя да бъде разширена. Във връзка със запитването за проект, няма изготвен такъв в община Благоевград, но ще бъде обсъдена възможност, която да осигури спокойствие и безопасност на жителите на селото.

Малко по-късно от пресцентъра на общината информираха, че е извършена проверка на място, нямало е разлят бетон, но ще продължат регулярно да извършват проверки.Струма

Добавени коментари

123 публикува:
02 Септември 2018 | 23:59
Не знам какво се цели със статията, но няма лоша реклама. Вече всички знаят, че двамата имат бетонов център.
PORACHKI публикува:
02 Септември 2018 | 12:27
MI[O I KENEDI PREQDOHA OT PORACHKI TEZI DVAMATA NAPRAVIHA MILIONI OT PORACHKI
Пръчо публикува:
02 Септември 2018 | 12:07
Не е като да си катаджия да се подмазваш на по заможни хора за рушветче или да взимаш по 20 лева от хора нарушаващи закона за пътищата , сега си подмазваш на кмета Камбитов и с подпишче взимаш рушвета, Но НА НАРОДА ИМ ПИСНА И ВКОРО ЩЕ СЕ НАДИГНЕМ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ТОГАВА ЩЕ ВИ ВИДИМ НА ДРУГО МЯСТО !

Добавете Вашия коментар

TOP