Жители на благоевградското с. Горно Хърсово се разбунтуваха, искат си стария кмет Ив. Митов

10 Октомври 2021 | 09:06
0 коментара
Общество
Жители на благоевградското с. Горно Хърсово се разбунтуваха, искат си стария кмет Ив. Митов

Жители на благоевградското село Горно Хърсово се разгневиха, че подписката им срещу смяната на кметския наместник Иван Митов, депозирана в общината още в началото на август, вече 2 месеца не дава резултат. Тя бе провокирана от назначаването на Иван Николов за кметски наместник на мястото на адаша му Митов. Любопитно е, че Николов бе назначен за наместник на Г. Хърсово от бившия кмет Румен Томов, но само 2 дни по-късно заповедта му бе прекратена и мястото му зае Митов, а причината така и не бе огласена. Жители на махалите Новоселци и Панчовци вчера направиха импровизирани събрания въпреки лошото време, за да решат как да действат,  щом общината не го прави.

„119 човека сме се подписали, че си искаме Иван Митов за кмет“, припомни пенсионираната учителка Зоя Петрова, която от години живее в имота си в махала Шоповци и слиза само през зимата в жилището си в Благоевград . „В двора си съм приютила няколко бездомни кучета. Март беше много тежък месец за мен, не можех да изхранвам животните и потърсих помощ от Ив. Митов, който по това време още беше кмет на Хърсово. Той веднага се бе свързал с организации за защита на животните в Благоевград и ми пратиха 4-5 чувала с храна, и така кучетата оцеляха. Ако не беше Иван, нямаше да се оправя“, откровена е тя.

„Искаме си Митов за кмет!“, подкрепя я Стойне Узунов и се пали: „Каква е тая шуробаджанащина?! Иван Митов много работа свърши за тези 2 г. преди да го сменят. Искаме да си довърши мандата. Защо сме доволни от него ли?! Това момче ни направи пътя до нашата махала Новоселци. Другият, Иван Николов, 16 години беше кмет и нищо не е направил за нас. Първия мандат го избраха, защото в махала Горни Двояци все са му роднини, а после тогавашният общински кмет Паскалев продължи да го назначава, защото бяха някакви роднини. Четири мандата управлява, три от които го слагаха, без ние да имаме думата искаме ли го, или не“.

„Махала Двояците още от времето на управлението на Николов грее отдалече вечер с уличното осветление, което се направи там. В момента там има само 1 жител, а тук пътя няма кой да направи!“, включва се отново Зоя Петрова. „В махала Пържово, където живее Николов, масово хората не го искат. Причината е, че не се разбират по комшийски, а и непрекъснато на първа позиция той поставя личния интерес. Откъде-накъде?! Общото благо трябва да е на първо място. Стойне ми сподели, че по време на последния мандат на Николов  с друг животновъд дарили овен на параклиса „Св. Георги“ в местността Бресито над махалите Шоповци и Пържово, а Николов тръгнал да събира от хората пари за курбана“, връща тя спомените назад във времето.

„Нямам нищо против Иван Николов, и на него си му го казах: „Седяхте на власт 15 г., сега Иван Митов беше назначен. Каква маана му намерихте, та да го махнете и да те назначат пак теб?“, включва се и Кирил Узунски и коментира: Нека си изкараше човекът мандата, пък после да видим какво ще стане. А Николов ми вика:

„Имам нужда от заплатата“. Верно, пенсионер е, но всеки сам си знае битието“.

„Явно и той е само за заплатата, за личния интерес преди всичко, това е дразнещото!“, реагира Зоя Петрова.

„Като видя, че и аз съм се подписал в подписката /нали са му я дали от общината/, тръгна по хората да заплашва”, разказа Стойне.  „Дойде при мен да ме пита дали ще застана зад него, ако има гласуване. Казах му: „Иване, щом съм се подписал, значи няма да гласувам за теб“, а той ми отвърна: „Затова те е наказал Господ“

/след онкологична операция сега говоря с апаратче/.  Викам му: „Иване, не мешай работите с Господ”. През годините с него може да сме си имали и кавги, но и сме се разбирали, и нямам нищо лично против него. Просто не искам селото да се дели и хората да се настройват едни срещу други“, казва Стойне.

„И аз не съм нито против единия, нито против другия Иван. Но защо като смениха градския кмет, беше нужно той да сменя и нашия?!“, недоумява Кирил Узунски.

Специално за събранията в Хърсово от София бе дошъл писателят и журналист Калин Терзийски, приятел на покойния син на Зоя Петрова. Той обяснява, че през последните години толкова често гостува в благоевградското Горно Хърсово, че не е безпристрастен към случващото се.

„Вживял съм се в селото покрай честите ми визити, но основното е, че всяка такава случка, която показва някаква несправедливост или мошеничество, ме кара да търся истината и корените на това, което се случва. Аз не мога да кажа този е добрият, другият е лошият, но виждам, че хората си искат стария кмет“, отбелязва писателят.

А Стойне Узунов размишлява на глас: „Сега ако имаше избори, нямаше да ги има тези работи, щяхме да идем до урната, да си пуснем бюлетината, и готово. А то какво става, ние сме против това назначение, но никой не ни дава правото на избор и на глас, даже подписката ни не се поглежда“.

Комшията му Кирил обобщава: „За мен не е виновен Иван Николов, а градският кмет. И мен да ме назначат, и аз ще приема, защото не е виновен този дето яде баницата, а който му я дава. Новият кмет така направи, та тук да се чоплим и да не знаем на кой свет сме. Ние сме направили подписка и с нея настояваме предишният кмет да си довърши мандата. Тогава да направят избори, та да не се караме. Болшинството живеещи тук са с благоевградски адрес, малко са регистрираните в Хърсово, някъде към 60 човека, все възрастни хора, но от ранна пролет до късна есен и всички почивни дни тук е пълно с народ, три пъти се увеличава селото. И не знам каква е тая политика на държавата по селата да се водят на адрес по 300, по 500 или 800 македонци! Нито пък одобрявам селският кмет като не е от партията на градския, за неговото село все да няма пари“.

„В България 1/3 от хората живеят в такива села, на които управниците са назначаеми“, намесва се Калин Терзийски и размишлява: „Демокрация ли е да нямат те право да избират властта, която ги управлява. Тях не ги интересува дали ще бъдат избрани Бойко Борисов или президентът, те са далече от тях, те искат да изберат този, с когото живеят и когото да държат отговорен дали ще им се прокара път или не“. „Не е важно котката бяла ли е, или черна, важното е да лови мишките!“, обобщава Зоя Петрова. „Този човек Иван Митов помага на всички. На тях е направил път, на мен помогна за животните… на всички помага. И сега продължавам да му звъня, като видя някъде нещо притеснително, например, че дими огън и може да стане пожар. Завчера се е свързал със Славейко Милев от общинския приют да пита как да се приберат кучетата от имота ми, защото наближавам 70 г. и няма да мога постоянно да съм в Хърсово, а не искам да ги изоставя безстопанствени. Настоящият наместник сигурно изобщо не е и наясно с този проблем“, заключава пенсионираната учителка. 

В махала Панчовци също има брожение заради смяната на управника на селото. Неколцина постоянни жители се събират на пътя да излеят недоволството си.

„Искаме да си върнат Ив. Митов, защото Николов не направи нищо за Хърсово, а няколко мандата беше кмет. Видяхте ли пътят какъв е?! Няма кой да го оправи, трошим си тук колите. Оня ден един съсед удари картера и дирята от маслото ето къде личи още“, показва Тодор Павлов и допълва: „Предишният кмет Иван Митов беше планирал да се изкърпи пътят от махала Новоселци дотук. Общината отпуска на селото ни 2000 лв. Сега новият наместник казва: „Няма пари“. Къде отидоха тези 2000 лв.?! Подписката трябва да дадем и при областния управител Шушков. Кой е дошъл да ми помогне тук – никой! Сега ни карат да ходим на 10 км в землището на с. Бистрица да добиваме дърва да се греем, а тук има места, откъдето може да берем. На 12 махали в Хърсово основният проблем е водата и пътищата. При предишния кмет се направи проект за електрификация на махала Акациите, където и ток няма, уточнено бе трасето и мястото на трафопоста, но дали се работи по въпроса никой вече нищо не ни казва. Както и дали се работи за изграждане на водопровод, който ще реши проблема на 8-те основни махали. Потреблението на вода ще е колкото за един голям блок в града, но направи ли се това, селото ще живне и ще се подмлади“.

 „Още щом разбрах, че са сменили Митов, ме беше яд, признавам си“, откровена бе Катя Терзийска. „Момчето е по-младо, има малко дете да гледа, а е сам родител и е редно той да си остане кмет. Николов е пенсионер, над 70 г., жив и здрав да е да работи, но малко или много, 5 лв. в джоба си има. А това момче, ако не работи, как ще си издържа детето?! А и е по-добре млади хора да назначават, повече работа могат да вършат“, убедена е жената.

„Да се дава път на младите, какви са все тези пенсионери дето се нареждат. А Николов хем е пенсионер, хем го водят куриер към пощата, хем сега и кметска заплата взима, от три места му плащат“, подкрепя я Тодор Павлов. А комшията им Янко Георгиев обобщи: „На неговите години би трябвало изобщо да не се кандидатира за такъв пост, понеже има млади без работа и без препитание. То затова младите постоянно напускат държавата…“.в.Струма/Димитрина Асенова

Добавете Вашия коментар

TOP