Жестоки разкрития в БЛИЦ TV: Сретен Йосич продължава да е много опасен за Борисов!

07 Април 2023 | 03:35
1 коментара
Криминално
България
Жестоки разкрития в БЛИЦ TV: Сретен Йосич продължава да е много опасен за Борисов!

Адвокат Людмил Рангелов се ползва с безупречна репутация в юридическите среди благодарение на човечността си и блестящите си познания в правото.

Започва кариерата си като следовател, а след това продължава като адвокат.

През годините е защитавал множество знакови фигури от криминалните среди, но безспорно една от тях е лидерът на престъпния свят на Балканите Сретен Йосич.

Подкастът БЛИЦ Власт потърси адвокат Рангелов, за да чуе мнението му по горещи теми за зачестилите кражби и убийства, за съдебната реформа и трябва ли България постоянно да бъде унижавана, като й се дават за пример действията на румънската прокуратура, за това - защитени ли са от закона българските граждани, когато нападат домовете им, а те отговарят с изваждане на пистолети.

Ето и някои от важните акценти в интервюто на адвокат Рангелов пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов:

- Защо политиците се месят толкова агресивно в съдебната власт?

- Политиците са изключително агресивни в това свое поведение - да контролират съдебната власт, и им се получава.

Законите и конституцията дават достатъчно добра основа на съдебната власт, за да бъде независима. Може би има врати за влияние все още през парламентарната квота във ВСС и оттам ВСС върху всички назначения в съдебната власт, но това по-скоро е врата, през която се осъществява принципът за възпиране на властите - власт възпира власт, отколкото врата, през която изпълнителната и съдебната власти да влизат в съдебната власт.

Основното е хората да са почтени, отговорни и компетентни. Законодателството им дава достатъчно възможности да бъдат независими.

- Как може да бъде ограничена ужасяващата битова престъпност?

- В последните 2 години върви такъв оборот на политически промени и нестабилност, че вниманието към престъпността е притъпено. 

Постоянните промените по високите и средните нива на МВР е не само пагубно за борбата срещу престъпността, но е и безотговорно. Тези промени се случват при всеки нов вътрешен министър. Една от първите задачи на министрите на вътрешните работи е да сменят по възможност всички шефове на областните дирекции на МВР все с мисълта за следващите избори. Оттам следват промени на по-ниските нива.

Главните секретари на МВР и техните заместници постоянно биват сменяни, а това са позиции, които трябва да остават трайно във времето, за да може да се създаде доверие и спокойствие в служителите, които също имат очаквания за кариерно израстване и стабилитет. 

- Искат ли политиците да си разпънат чадър срещу извършени от тях престъпления с честите промени в МВР?

- В определени случаи действително политиците искат чадър с подобни действия, но и самите смени в МВР автоматично осигуряват такъв чадър. Това дава възможност за безнаказаност на политиците вече в доста дълъг период от време.

- Мнението Ви за убийствата на млади мъже от техните съседи в София от последните месеци заради злободневни скандали?

- Агресията в отношенията между хората се увеличава. Основната причина за това е неудовлетворението, което хората изпитват от начина си на живот, те не знаят и не си дават сметка кой е виновен за това, и агресират към човек, който съвсем малко ги засяга.

Другата причина за нарастващата агресия е, че се влоши атмосферата на общуване между хората.

Агресията се поражда от протичащата деградация в образователната, възпитателната и санкционната сфера на обществото. Всичко това води до усещането за безнаказаност, защото законите не дават възможност за преодоляване на напрежения на битова основа. И затова при съвсем дребни неща, които са се случили пред входа на един блок или вътре в него, хората се превръщат в смъртни врагове, започват да се преследват и за съжаление се убиват.

- Заплашена ли е България от масови убийства по подобие на тези в САЩ, където биват избивани деца и ученици в детски градини и училища?

- Моето мнение е, че такъв тип престъпления са чужди за нашата страна. В същото време убийства стават ежедневно. Скарвания, скандали и разправии, изваждане на нож, пистолет и други оръжия...

Но, за мен в България няма да се стигне до такъв тип убийства като тези в САЩ, ние сме преди всичко по индивидуалните убийства, а не по масовите. Такава е психологията у нас. 

- Какъв е шансът да бъдат разкрити поръчителите и извършителите на разстрелите по улиците на София от края на 90-те и първите години на новия век?

- Възможно е да се появи някаква информация по тези случаи, но тя ще бъде по-скоро слух, отколкото доказателство.

Не смятам, че някое от тези убийства може да бъде разкрито след толкова дълъг период от време.

Всеки опит да се разкрие убийство, 10 години след неговото извършване, е възможен само във филмите на ФБР за студените досиета, но на практика в България не е възможно.

- Как гледате на теорията, че държавата е спуснала негласна директива на МВР да не разследва разстрелите, защото това е разчистване на сметки между мутри и групировки?

- Това е популярно твърдение, което е изведено по-скоро от литературата и е удобно за големите началници в МВР, които да кажат, че се касае за разчистване на сметки, но е абсолютно недопустимо.

Действително имаше такава атмосфера, че големите се разправят и решават проблеми помежду си, а по този начин решават и проблеми на властите, които трябва да ги преследват. Но убийството си е убийство. Убийствата са най-високите възможни степени на обществена опасност на такова деяние. И в интерес на обществената сигурност е да се работи възможно най-интензивно за разкриване на всяко убийство.

- Преди над 20 години поехте защитата на Сретен Йосич - престъпник №1 на Балканите. Какви са Вашите впечатления от общуването си с него?

- Сретен Йосич освен голям криминален авторитет преди и сега някои медии на хартиен или електронен носител го споменават. Името му се среща и във форумите, където е сочен като човек, който може да реши радикално някакъв проблем - да поръча или извърши убийство.

Йосич беше много сериозен и овладян човек. Изключително самоконтролиращ се. Имаше напълно ясна представа както за това как и какво е извършил, така и какво реално може да съществува срещу него като доказателство. 

Беше убеден, че срещу него няма кой знае какво да се намери като доказателство и затова беше спокоен.

- Какви разговори провеждахте с Йосич, който беше задържан при операция на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов?

- В комуникацията ми с Йосич беше нарушен един абсолютен конституционен принцип, който гласи, че всеки адвокат може да се среща насаме с клиента си. На практика моите срещи с Йосич, докато той беше задържан, винаги се осъществяваха под реалния и физически контрол на служители от отряда за Борба с тероризма. Присъстваха и други служители на МВР. Не съм възразявал срещу тяхното присъствие, както и той, защото нашите разговори бяха принципни като между адвокат и лице, поискано за екстрадиция.

Йосич нямаше никакви притеснения, че ще бъде екстрадиран в Холандия, даже спокойно разказваше весели истории. Сръбското чувство за хумор е много добро, може би и заради начина, по който звучат шеговитите думи и изрази в техния език.

Сретен беше известен не само на Балканите, но и в Испания и в Латинска Америка. Беше може би най-големият криминален авторитет в Холандия, която го издирваше. Разсъждавам така и по външни признаци, защото едва ли е имало случай - за едно лице, извършило евентуално криминални престъпления, да бъде изпратен специален самолет със специален отряд от техните служби за сигурност, да го транспортират с 3 еднакви микробуса до летището във Враждебна, за да не се знае в кой от тях го превозват.

През цялото време върху главата на Йосич беше поставена не просто каска, а нещо като скафандър, който да  покрива главата до раменете му, а тялото му бе защитено с бронежилетка. Това се прави само при много сериозни случаи за много специални лица. 

Оборудван по този начин, Йосич вървеше с бавни стъпки по стълбите към самолета, защото не можеше да види къде се движи.

- Като легенда се разказва случай за един пръстен с диамант на стойност 100 000 долара, който е бил отнет на Йосич по време на ареста му в София. Каква е истината?

- Истината е, че той е задържан от специален отряд. Той се е съпротивлявал яростно, защото е трениран човек. При обиска след това беше иззет един пръстен, за който той твърдеше, че за него има висока емоционална стойност, а не е въпрос за диаманта и сумата, на която го оценяват - 100 000 долара.

Сретен си търсеше пръстена. При екстрадицията този пръстен не тръгна заедно с него към Холандия. След това пръстенът беше намерен в ГДБОП. Последва много сложна процедура, която премина през министерство на правосъдието и Министерството на външните работи.  

В крайна сметка Йосич си получи пръстена.

- Продължава ли да е опасен Йосич за Бойко Борисов, който започна да се движи с охрана след ареста му?

- Дали и към момента Йосич е опасен? Знам от медиите как г-н Борисов на въпрос дали се страхува от Сретен Йосич, отговори: "Не познавам жив човек, който да не се страхува от него".

Известно е също така, че Йосич е бил прочел смъртната присъда на Бойко Борисов. Но това все пак са неща с 20-годишна давност. И затова ми е трудно да кажа дали тази опасност продължава да съществува.

В средите на класическата мафия подобни омерти са до живот и не се отменят, освен ако двете страни не се споразумеят.

- Аз не вярвам да има такова споразумение. Означава ли това, че опасността за Борисов е реална и сега?

- Напълно е възможно да е така. Не го изключвам. Знаейки хората, откъдето е дошла тази заплаха...

Източник:БЛИЦ

Добавени коментари

Е-е-е,къде си бре, Йоско? публикува:
07 Април 2023 | 10:26
Къде си да ни избавиш от тази Тиква от Банкя,другите сами ще се разбегат?

Добавете Вашия коментар

TOP