Жертви на наводнението: За себе си се молете, защото за карловските села вече е късно

04 Септември 2022 | 13:42
0 коментара
Общество
Жертви на наводнението: За себе си се молете, защото за карловските села вече е късно

Не се молете. За молби е много късно. Всички карловски села са под вода, издавени са животни, къщите са изравнени със земята и само Господ и спасителните екипи са предотвратили най-страшното - човешки жертви. Не се молете, защото имахте време за действия. Сега е късно. Сега възрастни хора няма къде да живеят, защото някой е решил да си хвърли боклука, друг е решил, че ще сече горите и ето ви резултата. Защото скоро имаше потоп в Карлово и същото се случи и там. Как никой не се сети, че това нещо може да се повтори? Толкова ли беше трудно да се организира почистване и да се предотврати поне малко мащаба на това наводнение? Не е трудно, но струва пари, които някой трябва да открадне. Дано спите спокойно всички вие, които сте могли да направите нещо по въпроса с почистването на реките, но не сте. Дано спите спокойно всички вие, които си хвърляте боклуците навсякъде, които не хаете за чуждото нещастие. Пък се молете. За себе си се молете, защото за карловските села вече е късно.
Моля ви, ако имате възможност, отидете да помогнете във Войнягово, Дъбене, Розино, Кърнаре, Слатина, Столетово, Богдан и Каравелово, хората имат нужда от помощ за почистването.
 
Това написа Алексндрина Андонова от село Войнягово и публикува видео от къщата на баба си в селото,където водата стига до прозорците. 

Поредна тежка нощ изкараха хората в наводнените села Богдан и Каравелово, все още не е възстановено електричеството в района. Предстои разчистването на тонове тиня и дървета, които прелялата река довлече остави в селищата, съобщи БНР.

Прочетете ощеФолксваген "прелетя" над кръговото на Водната палата Камион изгоря на магистралата до Пловдив Пловдивчанин: Как да премина в дясна лента? Невъзможно е Държава и община пре/о/дадоха Тютюневия град Шефът на общинското ФБР: Заварих брутални нарушения, букмейкър бе назначен за началник отдел

Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за оглед на щетите в селата Богдан и Каравелово. Там предстои да започне разчистване на тонове тиня и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ аварийни екипи дежуриха на място.

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия. До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.

В Каравелово рано сутринта се събраха около 50 доброволци, предимно от самото село, които потеглят към неговата откъсната част, за да започне разчистването на домовете: "С кофи, с лопати, за разчистване сме се подготвили. Много е зле. Къщи съборени, страшно е". "Отивам на един приятел да помагам. Бутнати има една-две стени. Сега ще видим какво ще му помагаме", казаха доброволци.

Те посочиха, че в момента може да се помогне само на домовете на хората, а за инфраструктурата са необходими големи машини - багери, самосвали. "Ние не можем да я разчистим с лопати. Техниката вече е тук. Очакваме я да започне и се надяваме да разчистят поне пътищата, шосето, за да се минава", обясниха хората.

Кметът на селото Славка Червенкова координира с Кризисния щаб къде да се извозват огромните количества тиня и дървен материал, влачени от реката. Тя подчерта, че се очакват доброволци и от други населени места, защото местните хора няма да могат да се справят със собствени сили.

И тази нощ беше трудна за живеещите в откъснатия район. Единствената добра новина е, че при това ужасно бедствие нямаше жертви, посочи Славка Червенкова.

"Нощта премина с много напрежение. Хората почти не спят. Водата все още тече покрай къщите им. Има тиня над 2 метра. На хората в откъснатите райони караме вода, храна, но те са почти на предела на силите си. Очакват подкрепа и то от държавата и очакваме да получат финансова помощ. Има хора, които току-що си бяха закупили дърва. Дали са хиляди левове за дърва, които вече не знаем къде са, някъде из река Стряма. Коли, животни, мебели", добави тя.

След организацията на почистването предстои да се направи такава и за огледите на щетите от бедствието. Над 200 са наводнените къщи в шестте бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът на града Емил Кабаиванов.

"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. Оттук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват", каза той.

Преди ден Кабаиванов обвини "Напоителни системи" за непочистеното корито на Стряма. "Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището. Още вчера започна и организацията на доброволците, част от тях са хора от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Дворът на Николай и Румяна Ожиканови в село Каравелово, Карловско е превърнат в кал, тиня и наноси. Реколтата на семейството е унищожена.

„Никой не е дошъл да ни помогне. Старата баба е на 90 години, младата на 68 години. Аз съм на 68 години, но сме инвалиди – гребна три лопати и сядам да почивам. Как ще стане – акълът не ми го побира. Ако не се намеси държавата, няма да оцелеем“, сподели пред bTV Николай.

Приливната вълна е дошла следобед, като е съборила огради. Водата залива двете коли на семейството, като вече са неизползваеми.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, обясни друга местна жителка. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, за да помогнат за разчистването на дворовете и къщите.

Кметът Мано Манов излезе с апел към жителите на с.Климент:

Кметството организира кампания за набиране на средства на бедстващите семейства от съседните села Каравелово и Богдан. Всеки да дари сума според възможностите си.

Средствата ще се събират на:

04.09.22г от 15.00 до 17.00ч на площада
05.09.22г. от 8.00 до 10.00ч. в кметството.

Събраните суми ще се разходват за пакети с хранителни продукти или като парични дарения - според нуждите (по мнение на кметовете).

Уважаеми климентци, не веднъж сме доказали, че заедно можем повече...
Стара поговорка гласи "По-добър роднина от съседа няма"!
 
Мано Манов - кмет на с.Климент
 

Добавете Вашия коментар

TOP