Женският празник през погледа на стожер на Темида

08 Март 2020 | 13:09
0 коментара
Общество

Да бъдеш  Жена, майка, съпруга,  двигател, сърцето на семейството, но същевременно с това и  да го вдъхновяваш, окуражаваш, както и да бъдеш добър пример и в работата. За това си говорим навръх женския празник с председателя на Районен съд – Благоевград Вера Коева.

Най-трудно е да бъдеш на ниво в работата си и едновременно с това да отделяш необходимото внимание на семейството и децата, смята съдия Коева. За нея това, което ще даде една жена като емоция, нежност в семейството е безценно, незаменимо. Тя трябва да бъде стожер, на мястото си, в центъра на семейството, да го вдъхновява, окуражава.

Още повече, че жената  е тази, която трябва да възпита децата, да създаде детето, което да обича природата, ближния, майката, съпругата, колкото и да е трудно, но това е най-важното. След това да бъде добър пример и в работата, и този празник ни напомня за това.  „Да не забравяме че сме двигател, моторът, сърцето на семейството и от нас зависят много неща, макар и  да не си даваме сметка за това“, споделя председателят.

А да си начело на Районен съд в Благоевград е огромна отговорност и невероятно предизвикателство. За качествата – се изискват и кураж, смелост, дори и понякога определена доза безразсъдство за взимане на определени решения. А и предизвикателствата не са малко. Жената вкарва  определена доза емоционалност и в работата, а оттам и повече цвят в сивото ни ежедневие. Това прави хубава всяка една професия за жена. В тая връзка не трябва да има професии само за дами и само за мъже. И двата пола успешно се справят в поприща, които изцяло смятат за преобладаващи за единия или другия пол.

Не е случайно и това, че напоследък се забелязва едно феминизиране на съдебната ни система. Съдия Коева обяснява и причините за това.

При мъжете е свързано  от необходимостта за повече движение в професии като адвокат, прокурор и следовател. Те са свързани с динамика и движение, с гена на ловеца.

Съдийската професия е свързана повече със стоенето на едно място, един вид жената се асоциира с тази професия като една домакиня, стопанката на дома, тази, която пази дома.

Но не е усещала негативно отношение за това, че е дама на такава важна институция.  Смята, че българският мъж е кавалер. Държи се на ниво и проявява уважение в най-обикновеното ежедневно общуване като да подаде ръка, да отвори врата.

За нея не е изчезнало кавалерството. Но уточни, че е много важно и отсрещната страна. Ако една жена тръгне с усмивката, с позитивната енергия, определено това увлича. Много важен е първият знак, особено усмивката.

Не е против еманципирането. Но  не трябва жената да  губи от своята женственост, защото това ще  направи света малко по-щастлив. За нея е важно еманципирането да не минава в други граници. А именно –  жената да си защити семейното огнище, ценности, децата и това, в което вярва.

За съдия Коева Осми март е нормален празник. Повод да се срещне с близки, приятели, да се посмеят по женски. На чаша вино и сладки приказки.

А в свободното си време,  ако остане такова, обича да чете, разходки сред природата, кино, театър, обичайните неща.

Честит празник, дами! /Агенция бг/

Добавете Вашия коментар

TOP